Prijateljska utakmica združene odbojke odigrana u Centru za autizam Zagreb

Za uspješnu je komunikaciju ključno pokazati poštovanje i ravnopravan odnos. To je nevidljiva, ali snažna emocija koja gradi odnos povjerenja kao temelj za uspješan pristup osobi s intelektualnim teškoćama.

U utorak, 16. svibnja u Centru za autizam Zagreb održana je prijateljska utakmica u združenoj odbojci u kojoj su u mješovitim timovima nastupili polaznici i polaznice, te učenici i učenice Policijske škole i učenici Programa intelektualnih teškoća Centra za autizam.

Suradnja ove dvije institucije kroz projekt združene odbojke traje već niz godina, kroz redovna sportska druženja, ali i edukativne sadržaje za polaznike obrazovnih programa Policijske škole, koji su sastavni dio Školskog kurikuluma.

Cilj ove izvannastavne aktivnosti je podizanje svijesti o osobama s intelektualnim ili tjelesnim oštećenjima, potrebi njihovog prihvaćanja u društvu, toleranciji, poštovanju i razumijevanju njihovih potreba.

Prijateljsku utakmicu riječima dobrodošlice otvorila je voditeljica Programa odgoja i obrazovanja djece i mladih s intelektualnim teškoćama gospođa Janja Lovrić. Izrazila je zadovoljstvo što se nakon prepreka izazvanih pandemijom ponovo otvorila mogućnost za sportske susrete.

Organizatorica i nositeljica ove aktivnosti ispred Centra za autizam, magistrica kineziologije Andrijana Đumlan u suradnji s nastavnicom stručnih predmeta, organizatoricom i nositeljicom aktivnosti u Policijskoj školi, policijskom savjetnicom Majom Krajcar, početkom ove godine održala je ciklus predavanja na temu „Podizanje svijesti o integraciji osoba s invaliditetom u društvo“ za polaznike i učenike Policijske škole „Josip Jović“.

Utakmica između dvije srčane ekipe „Žutih“ i „Zelenih“ protekla je u veselom, glasnom navijanju u dvorani ispunjenoj pljeskom, sretnim uzvicima i energijom međusobne potpore.

Konačan rezultat utakmice bio je zasjenjen doživljajem zajedništva i sportskog duha.

Na završetku druženja polaznicima i učenicima gospođa Lovrić i gospođa Đumlan objasnile su rad Centra za autizam, s kojima se teškoćama susreću njihovi štićenici i djelatnici, ali i sreću koju donosi svaki uspjeh i napredak djeteta u njihovom Centru.

Budući policijski službenici nakon ovog su susreta zaključili da je za uspješnu komunikaciju ključno pokazati poštovanje i ravnopravan odnos. To je nevidljiva, ali snažna emocija koja gradi odnos povjerenja kao temelj za uspješan pristup osobi s intelektualnim teškoćama.

Pisane vijesti