Studijski posjet Fakultetu prometnih znanosti

Profesor Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti dipl. ing. Mile Klanac s grupom studenata II. i III. godine stručnog studija Kriminalistike te I. godine specijalističkog diplomskog stručnog studija Kriminalistike, dana 28. ožujka 2023. godine prisustvovali su prezentaciji i stručnom predavanju koje je održano na prostorima Fakulteta prometnih znanosti  Sveučilišta u Zagrebu, na Znanstveno – učilišnom kampusu Borongaj.

Na prezentaciji koja je provedena u sklopu projekta ispitivanja tehničke ispravnosti i vještačenje osobnih vozila koja su sudjelovala u prometnim nesrećama s poginulim osobama, koji je financiran sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, u kontroliranim uvjetima je simuliran (tzv. Crash test) sudar dvaju osobnih automobila.

Cilj prezentacije i predavanja je bio upoznavanje s mogućnostima prikupljanja podataka iz vozila koja  sudjeluju  u prometnoj nesreći, a opremljena su uređajemza snimanje podataka o događaju (crna kutija) te mogućnostima primjene ovih podataka iz (crne kutije) u vještačenju prometnih nesreća.

U edukaciji o mogućnosti primjene ovih podataka sudjelovali su i Općinski i Županijski državni odvjetnici, načelnici postaja prometnih policije, djelatnici Ravnateljstva policije, vještaci
Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja »Ivan Vučetić«, vanjski stalni sudski vještaci te više predstavnika osiguravajućih  kuća.   



Pisane vijesti