Panel raspravu posjetio zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler

Policijska škola „Josip Jović“ uključila se u Program škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS), kojega provodi Ured Europskog parlamenta u Zagrebu i u koji je do sada uključeno šezdesetak srednjih škola iz Republike Hrvatske

Na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“, danas, 10. veljače, održana je panel rasprava u sklopu projekta Policijske škole "Josip Jović" u programu škola ambasadora Europskog parlamenta.

Početkom školske godine 2022./2023. Policijska škola „Josip Jović“ uključila se u Program škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS), kojega provodi Ured Europskog parlamenta u Zagrebu i u koji je do sada uključeno šezdesetak srednjih škola iz Republike Hrvatske.

Cilj ovog programa, kojeg provodi Europski parlament, je stvoriti mrežu škola, učenika i nastavnika koji će surađivati s Europskim parlamentom, njegovim zastupnicima i uredima. Prednosti ovog programa su povezivanje s drugim školama koje su dio mreže, promocija škole, besplatni interaktivni i inovativni nastavni materijali, mogućnost sudjelovanja u programu Euroscola i European Youth Event, kontakti sa zastupnicima u Europskom parlamentu u sklopu posjeta školama, rasprava i internetskih aktivnosti.

Programu panela rasprave sudjelovali su Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu, Zoran Ničeno, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu, Adrijana Bago, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije, Josip Ćelić, načelnik Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik" sa suradnicima, učenici Policijske škole "Josip Jović" i učenici iz srednjih škola na području Grada Zagreba, čije škole su uključene u Program škola ambasadora Europskog parlamenta (EPAS).

Na panelu se raspravljalo o temi ulaska Republike Hrvatske u prostor Schengena, kao i pitanjima migracije i azila. Nakon izlaganja učenici postavljali pitanja zastupniku Karlu Ressleru i Zoranu Ničenu, koja su se odnosila na Pakt o migracijama i azilu, ulozi Europskog parlamenta u procesu ulaska Republike Hrvatske u prostor Schengena, Frontex obuci, postupku azila, eventualnom suspendiranju primjene Schengena, te nizu drugih pitanja.

"O ulasku Republike Hrvatske u Schengen, nema dvojbe da je bio važan politički aspekt, ali temeljni rad i temeljni posao je odradila policija, odnosno Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sa zahtjevnim preporukama i standardima, koje smo uspjeli podići na jednu stvarno zavidnu razinu. Ta je razina standarda, razina učinkovitosti zaštite granice, jedne učinkovitosti u postupanja koje je utemeljeno i na ljudskim pravima. To je prepoznato u Bruxellesu i drugim glavnim gradovima", zaključio je zastupnik Karlo Ressler.

Svi sudionici panela izrazili su veliko zadovoljstvo organizacijom i sudjelovanjem u rasparavi.


 



Pisane vijesti