Podizanje svijesti o integraciji osoba s invaliditetom u društvenu zajednicu

Kroz dodatnu nastavu i brojne izvannastavne aktivnosti polaznici i učenici razvijaju socijalne vještine, empatiju i razumijevanje, toleranciju i prihvaćanje različitosti te spremnost na pružanje podrške ranjivim skupinama društva

Tijekom prosinca i siječnja za polaznike 18. generacije programa obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka, kao i za učenike 3. i 4. razreda srednje Policijske škole "Josip Jović" održana je dodatna nastava u trajanju od dva školska sata za svaki razredni odjel s temom „Podizanje svijesti o integraciji osoba s invaliditetom u društvenu zajednicu“.

Nastavu je održala nastavnica stručnih predmeta Maja Krajcar u suradnji gospođom Andrijanom Đumlan, profesoricom kineziologije, djelatnicom Centra za autizam Zagreb. Gospođa Đumlan je primjerima iz prakse i svog dugogodišnjeg iskustva u radu s djecom koja imaju teškoće u razvoju objasnila na koji način treba pristupiti osobi s invaliditetom, kako prepoznati osobu s intelektualnim teškoćama, kako postići odnos povjerenja i uspješnu komunikaciju.

Kroz svoj rad kao profesorica savjetnica, voditeljica međužupanijskih stručnih vijeća učitelja i nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture koji rade  u posebnim odgojno-obrazovnim ustanovama i redovnim školama s pridruženim razredima Republike Hrvatske. Svjesna je teškoća s kojima se susreću osobe s invaliditetom kao i s naporima koje društvo ulaže kako bi im pružilo potporu.

Govorila je o važnosti afirmacije osoba s teškoćama kroz svakodnevne aktivnosti, aktivno bavljenje sportom u prilagođenim uvjetima, značaj poticaja i potpore, kao i socijalne interakcije za njihovu uspješniju integraciju u društvo i sustav obrazovanja.

Posebno je istaknula dugogodišnju suradnju Policijske škole „Josip Jović“ i Centra za autizam Zagreb kroz prijateljske utakmice združene odbojke koje se svake godine održavaju u Centru te tom prilikom polaznici Policijske škole, kao i učenici Centra kroz sport i druženje upoznaju jedni druge i smanjuju barijere koje za osobe s intelektualnim teškoćama znače prepreku za sigurniji i kvalitetniji život.

Ova dodatna nastava predviđena je Godišnjim planom i programom rada Policijske škole za školsku godinu 2022./2023. s nizom izvannastavnih aktivnosti kojima je cilj razvijanje socijalnih vještina polaznika i učenika, empatije i razumijevanja, tolerancije i prihvaćanja različitosti te spremnosti na pružanje podrške ranjivim skupinama društva.

Pisane vijesti