Polaznici Policijske škole „Josip Jović“ obilježili Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Polaznici Policijske škole "Josip Jović" posjetili nekoliko lokacija u Zagrebu na kojima se nalaze obilježja u obliku kamena spoticanja

Na Dan sjećanja na žrtve Holokausta, 27. siječnja, polaznici tečaja za prekvalifikaciju Policijske škole „Josip Jović“  koji su uključeni u izvannastavnu aktivnost "Human Rights Corner" posjetili su u pratnji nastavnice stručnih predmeta, Roberte Mijalić Krešić  nekoliko lokacija u Zagrebu na kojima se nalaze obilježja u obliku kamena spoticanja.

U parku 5.studenog pronašli su spomen obilježje za 69 stradalih osoba iz šest romskih obitelji. Zatim su prošetali do Gundulićeve ulice 29 i kuće gdje je živjela Lea Deutsch, „Čudo od djeteta“. Hrvatska dječja glumica židovskog porijekla koja je imala izniman glumački talent i prvu ulogu odigrala s pet godina u tadašnjem Velikom kazalištu, a umrla je u stočnom vagonu na putu u Auschwitz.

U Amruševoj ulici 8 nalazi se još jedan kamen spoticanja tzv. "Stolperstein" u spomen na Miroslava Šaloma Freibergera, tadašnjeg zagrebačkog nadrabina koji je spasio mnoge pripadnike svoje zajednice, a u Auschwitzu je ubijen odmah nakon iskrcavanja iz vlaka jer se pobunio zbog brutalnosti nacista.
 
Prvi kamen spoticanja u svijetu postavio je u Kölnu, Gunter Demnig još 1992. godine u sklopu europske inicijative za spomen na žrtve Holokausta. Do sada je u Europi postavljeno oko 75 tisuća takvih spomen obilježja Židovima, Romima i homoseksualcima stradalim u holokaustu.
 
Polaznici izvannastavne aktivnosti izradili su i plakate digitalnim alatima te se i tako prisjetili žrtava Holokausta, ali i dodatno se senzibilizirali za područje tolerancije i prihvaćanje različitosti


Pisane vijesti