Predstavljena knjiga "TONFA" i edukativna Cyber igra

Slika /02_vijesti/2018/TONFA.jpg

Tonfa je postala brend Interventne policije - samu riječ tonfa automatski se povezuje s Interventnom policijom

Danas je u sklopu programa godišnje vježbe interventne policije u Knjižnici Policijske škole predstavljena knjiga iz djelokruga rada interventne policije „TONFA“, autora pripadnika Interventne policije Ivana Hodaka, pomoćnik zapovjednika Interventne jedinice policije Policijske uprave karlovačke.
Tonfa je postala brend Interventne policije - samu riječ tonfa automatski se povezuje s Interventnom policijom. Zahvaljujući dobrom radu i obuci s tonfom, implementirana je u druge ustrojstvene jedinice unutar MUP-a, kao i druga ministarstva gdje instruktori Interventne policije Ravnateljstva policije provode takvu obuku. U 15-ak godina koliko ju interventni policajci koriste nije zabilježena niti jedna nezakonita uporaba, odnosno prekoračenje ovlasti, što je pokazatelj stupnja uvježbanosti rada s tonfom i stupnja profesionalizma instruktora koji s tonfom rade.
Autor knjige Ivan Hodak je u knjigu implementirao dugi niz godina rada i svog osobnog usavršavanja u radu s tonfom u policijskim intervencijama. Knjiga ima nemjerljivu vrijednost u obuci, no ima i novu dimenziju: voljom autora i odlukom ministra knjiga se prodaje u humanitarne svrhe te će sav prihod biti doniran Udruzi za sindrom Down - Zagreb.
Predstavljanju knjige su prisustvovali i svoj osvrt dali zapovjednik Interventne policije Damir Barić, stručni suradnik prof. Nino Škrabe, recenzent knjige prof. dr. Hrvoje Sertić, zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina i autor knjige, pomoćnik zapovjednika Interventne jedinice policije PU karlovačke Ivan Hodak.
Knjiga je od velikog značaja za  pripadnike Interventne policije, jer su na ovaj način iskustva i znanje uporabe tonfe stavljeni na papir kao ostavština budućim generacijama. U tom smislu je i glavni ravnatelj policije dao svoj osvrt na knjigu te rekao: „ ...uvjeren sam da će priručnik biti nezaobilazna literatura u obuci novih naraštaja interventne i specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova, ali i svima onima iz redarstvenih, vojnih i sigurnosnih službi, koji žele doznati detalj više o ovom vrijednom policijskom pomagalu i načinima njegove primjene. Cjeloživotno obrazovanje i sustavna specijalistička obuka strateške su odrednice Ministarstva unutarnjih poslova.“
Autor Ivan Hodak se zahvalio svim kolegama koji su svojim znanjem, iskustvom i sugestijama doprinijeli da ova knjiga bude što stručnija i vjerodostojnija te svima koji su pomogli da knjiga bude tiskana i ugleda svjetlo dana. Naglasio je kako ga posebnom radošću ispunjava i činjenica što knjiga, osim što je stručna literatura, ima i humanitarni karakter te što je u tom smislu imao podršku ministra i glavnog ravnatelja policije.

Predstavljena edukativna Cyber igra kao moderni alat policijske edukacije
U nastavku programa predstavljena je edukativna cyber aplikacija kao moderni alat u vrhu policijske edukacije, prevencije kriminala i promicanja svijesti o opasnostima u digitalnom društvu.
Svijet informacijsko-komunikacijskih tehnologija zauzeo je središnju ulogu u našim životima i kao takav nam omogućuje brze načine komunikacije, edukacije i poslovanja u  svakodnevnom životu.  Istodobno predstavlja rizik i opasnost koja može proizaći iz naivnosti pojedinaca, smanjene pozornosti ili zlih namjera pojedinaca koji se koriste sofisticiranim alatima i metodama. Važno je osvijestiti činjenicu o postojanju različitih prijetnji koje postoje u digitalnom prostoru te osvijestiti važnost edukacije i praktičnog postupanja u slučajevima kompromitacije informacijsko-komunikacijskih sustava ili podataka.
U protekle tri godine Ravnateljstvo policije i Visoka policijska škola su, kroz sudjelovanje na međunarodnim projektima, prvenstveno kroz program Europske unije za istraživanje i inovacije OBZOR 2020, u području sigurnosti, uspostavili međunarodnu suradnju s akademskom zajednicom, visokim policijskim učilištima te privatnim sektorom diljem EU. Ova cyber aplikacija je rezultat  međunarodne suradnje u području sigurnosnih projekata kojoj je glavna svrha, na strateškom planu, podizanje svijesti i edukacija u području računalne sigurnosti. Glavni kreatori su partneri sa Sveučilišta Sheffield Hallam, odnosno njihovog Centra izvrsnosti u istraživanjima terorizma, otpornosti na krizne situacije, prikupljanja informacija te organiziranog kriminala (CENTRIC).
Ova igra omogućuje prolazak kroz stvarne svakodnevne scenarije ugroze računalne sigurnosti i s do sada stvorenih šest scenarija i to:
  • Standardna prijetnja računalnog virusa,
  • Prijevara u plaćanju korištenjem računalne tehnologije
  • Napad zloćudim programom za ucjenjivanje
  • Prijetnje uređajima za pohranu podataka (USB)
  • Korištenje prečaca koji ugrožavaju računalnu sigurnost
  • Narušavanje reputacije (gubitak osobnih podataka)
Svaki od ovih slučajeva prijetnja je našoj sigurnosti i imovini, ali predstavlja prijetnju i nacionalnoj sigurnosti i kritičnoj infrastrukturi koja se oslanja na informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Stranica