65. godišnjica „Policije i sigurnosti“ i otvaranje e-učionice

Slika topvijesti/2018/04_travanj/18-04-000.jpg

Na obilježavanju 65- godišnjice nazočio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina koji je nakon razgledavanja izložbe do sada izdanih brojeva časopisa „Policija i sigurnost“, putem IT veze otvorio i e-učionicu.

Obilježavanje 65. godišnjice izdavanja časopisa „Policija i sigurnost“ i svečano otvorenje e-učionice održano je u srijedu, 18. travnja na Policijskoj akademiji u Zagrebu.
„Policija i sigurnost“ naslijedio je časopis koji je u razdoblju od 1953. do 1991. godine izlazio pod naslovom Priručnik za stručno obrazovanje radnika organa unutrašnjih poslova i sada izlazi kao tromjesečnik. Jedinstveni je časopis Ministarstva unutarnjih poslova u kojem se tijekom dugogodišnje povijesti objavljuju mnoge teme vezane za rad ministarstva i policije s  primarnim ciljem da se policijskim službenicima pruži praktična i stručna pomoć u rješavanju mnogih zadaća, no obrađivane su mnoge teme namijenjene široj javnosti.
 
Riječ je o časopisu koji je uvršten u bibliografsku bazu podataka Ulricʾh Periodicals Directory i Elektronische Zeitschriften-bibliothek/Elektronic Journals Library; što također svjedoči o njegovoj neporecivoj kvaliteti i korisnosti, a 2017. godine indeksiran je u Web Scince Core Collection citatnim indeksima i Curent Contentsu.
 
Na obilježavanju 65- godišnjice nazočio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina koji je nakon razgledavanja izložbe do sada izdanih brojeva časopisa „Policija i sigurnost“, putem IT veze otvorio i e-učionicu, projekt realiziran u suradnji Policijske akademije, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i agencije FRONTEX.
 
„Ja bih ju nazvao „damom među časopisima“ jer ukoliko slavite 65 godina to je dokaz da je „Policija i sigurnost“ kao časopis preživio mnoge društvene promjene i položio test bezvremenosti“, kazao je glavni ravnatelj policije.
 
Što se tiče, uvođenja e-učenja na Policijskoj akademiji, kao novog i modernog oblika obrazovanja to je jedna od mjera koju je Ministarstvo unutarnjih poslova započelo s ciljem jačanja profesionalnog razvoja policijskih službenika i planiranja strategije i programa obrazovanja policijskih službenika.
 
E-učionica opremljena je otvorenim Wi-Fi sustavom i računalima kao i ostalim modernim tehnologijama, a cilj joj je pristup konkretnom transferu znanja i ulaganje u brži pristup informacijama, nastavne programe, programe unaprjeđenja obrazovanja i ulaganja u sustave cjeloživotnog obrazovanja i profesionalnog razvoja policijskih službenika.
Ovakvim projektima planira se znatno ojačati sustav obrazovanja u Policijskoj akademiji što je potvrdio i glavni ravnatelj policije: „E-učenje je hvale vrijedan projekt edukacije policijskih službenika koji smo započeli još 2014. godine kroz suradnju s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te ju sada proširujemo uz financijsku i organizacijsku potporu partnerske agencije FRONTEX“, kazao je Nikola Milina i dodao kako je s obzirom na angažiranost graničnih policajaca u provedbi i nadzoru državne granice, koja je ujedno i vanjska granica Europske unije te uvažavajući težnju za ispunjenjem svih tehničkih uvjeta na pristup Schengenskom prostoru, stručna edukacija i usavršavanje prioritet Ministarstva unutarnjih poslova.
 
Do sada je putem e-učenja otvoreno 117 kolegija, održano je 14 tečajeva te su edukaciju o sustavu e-učenja uspješno završila 104 djelatnika Policijske akademije. Cilj ove suradnje s FRONTEX-om nije samo educirati hrvatske granične policajce već i pripadnike policija zemalja Europske unije kako bi zajednički ojačali kapacitete za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama.
 
Uz glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu, danas su na Policijskoj akademiji prisustvovali njegov zamjenik Dražen Vitez, glavna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Sanda Šimić Petrinjak, načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić i brojni drugi.


Stranica