Obilježena 27. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića

Slika Plitvica/31-03-plitvice1.jpg

Uz članove obitelji Jović, državni vrh, predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednika Milijana Brkića, izaslanika predsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra branitelja Tomu Medveda, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i izaslanika potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane, generala zbora Šundova, glavnog ravnatelja policije Milinu, pripadnike udruga sudionika akcije, te brojne druge uzvanike, na Plitvicama je danas, 31. ožujka, obilježena 27. obljetnica pogibije prvog poginulog, redarstvenika Josipa Jovića i akcije „Plitvice"

Uz članove obitelji Jović, državni vrh, predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednika Milijana Brkića, izaslanika predsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra branitelja Tomu Medveda, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i izaslanika potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane, generala zbora Šundova, glavnog ravnatelja policije Milinu, pripadnike udruga sudionika akcije, te brojne druge uzvanike, na Plitvicama je danas, 31. ožujka, obilježena 27. obljetnica pogibije prvog poginulog, redarstvenika Josipa Jovića i akcije „Plitvice“. U akciji poznatijoj kao «Krvavi Uskrs» pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko, Jedinice za posebne namjene Rakitje i Jedinice za posebne namjene Kumrovec uspješno su spriječili prekid komunikacije između sjevera i juga Hrvatske, no u žestokoj pucnjavi ranjen je Josip Jović, koji je preminuo na putu do bolnice. 

Ispred njegova spomenika, Josipova obitelj, izaslanstva državnog vrha, udruga sudionika akcije, regionalnih i lokalnih vlasti te ostali prisutni položili su vijence i zapalili svijeće, a zatim su Vlado Marić iz Udruge ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko 90, kao predstavnik sudionika akcije, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Božinović te predsjednica RH Grabar-Kitarović okupljene podsjetili na sve ono što je prethodilo i dovelo do akcije redarstvenih snaga na Plitvicama, na njen tijek, kao i na načine kroz koje danas njihovoj žrtvi i zaslugama možemo iskazati najveće poštovanje. 

- Pred 27 godina, upravo se ovdje, na Plitvicama, počela ispisivati naša novija povijest, a život Josipa Jovića, koji se tada ugasio, postao je zalogom višeg cilja i trajni simbol svim žrtvama Domovinskog rata, njihove hrabrosti, domoljublja i zasluga. Zato i jesmo dužni vraćati mu se svake godine i taj osjećaj poštovanja prema njemu i njegovim suborcima prenositi novim naraštajima – rekao je ministar Božinović istaknuvši kako je specijalna policija bila i, nimalo slučajno, ponovno zauzima sam vrh hrvatske policije, a svoju izvrsnost dokazuje sustavno, kao uostalom i drugi rodovi policije.

- Moja je dužnost osigurati im najbolje moguće uvjete za rad, a očuvanje digniteta časnog i odgovornog policijskog posla trajna je misija … Pri ostvarenju zadanih ciljeva okrenuti smo budućnosti, s ciljem razvijanja moderne, proaktivne policije za 21. stoljeće, policije koja će uvijek i svugdje biti spremna odgovoriti suvremenim izazovima, od nelegalnih migracija i kibernetičkih ugroza, do organiziranog kriminala ili terorizma – nastavio je ministar Božinović, pobrojavši sve što je dosad u sustavu unutarnjih poslova poduzeto za ostvarenje boljih uvjeta rada u svakom pogledu.

- Komemorirajući Josipovu pogibiju, na osobit način sjećamo se ne samo svih poginulih branitelja, nego i svih roditelja koji su u Domovinskom ratu izgubili svoje sinove i kćeri, svih obitelji koje su izgubile svoje najbliže. I njima dugujemo veliku zahvalnost za ostvarenu slobodu i neovisnost, a tu zahvalnost moramo i djelom pokazivati, prije svega, prema onim obiteljima koje traže svoje nestale – u svojem je obraćanju kazala predsjednica Grabar-Kitarović, podsjetivši kako je više puta istaknula da će učiniti sve što joj savjest nalaže, a Ustav RH dopušta, kako bismo napokon pronašli sve nestale. Naposljetku je istaknula – Promatrajući povijest, gledamo u budućnost. Svrha je stoga današnje i svake slične povijesne obljetnice da bude ispit svrhe naših ciljeva, vrijednosti naših djela i nadahnuće da ona budu veća i bolja. Stvaranje uvijek bolje Hrvatske naša je jedina i trajna zadaća – zaključila je. 

Svoju počast uspomeni Josipa Jovića i akciji „Plitvice“ i ove su godine na drugačiji, sportski način dali predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, policijski službenici te polaznici Policijske škole „Josip Jović“. 

Polaznici Policijske škole „Josip Jović“, nastavnici i službenici Policijske akademije, odvozili su 150 kilometara dugu dvodnevnu biciklističku rutu od Zagreba do Plitvica, dok su članovi biciklističke sekcije veterana Udruge Tigar 90/91 Rakitje, bicikle vozili od baze Specijalne postrojbe MUP-a u Rakitju do Plitvica. Svoj su pijetet i ove godine iskazali i članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Rab u koordinaciji s dragovoljcima Senja i Otočca, propješačivši dvadeset kilometara. Također već tradicionalno, Udruga Specijalne jedinice policije „Grom“ Karlovačke županije organizirala je 87 kilometara dug Ultra maraton od Karlovca do Plitvica. Jednak doprinos ovoj obljetnici dali su i članovi Atletskog kluba Plitvice, koji su pretrčali 14 kilometara od Grabovca. 

Na kraju obilježavanja 27. obljetnice akcije «Plitvice» i pogibije Josipa Jovića, vojni ordinarij, monsinjor Bogdan predvodio je molitvu za njega i sve poginule redarstvenike i branitelje. 



Stranica