U Valbandonu nastavljena zajednička obuka o poštivanju ljudskih prava u zaštiti državne granice u organizaciji hrvatske i njemačke policije

  • Slika /2024/Valbandon_edukacija.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijski službenici iz Hrvatske i zemalja zapadnog Balkana kroz praktične vježbe usavršavaju postupanje u zaštiti zelene granice i poštivanju ljudskih prava

Foto: PU istarska
 
Uslužna jedinica Valbandon je tijekom ovoga mjeseca mjesto u kojemu se već tradicionalno, od 2019. godine održavaju dvije obuke pod nazivom ''Common Effort on Capacity Building: Border Surveillance with Respect to Human Rights'' („Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštivanje ljudskih prava“). Riječ je o obukama koje zajedno provode dvije partnerske akademije, Policijska akademija "Prvi hrvatski redarstvenik" Ministarstva unutarnjih poslova i Savezna policijska akademija Savezne Republike Njemačke, kao nastavak projekta koji je osmišljen u suradnji s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex).
 
„Projekt je ušao u petu godinu, a odvijao se i tijekom izazovnih godina u kojima smo se borili sa korona virusom, što samo dokazuje značaj i kvalitetu projekta. Policijska akademija promatra stanje na terenu, pa tako sve oblike usavršavanja koje provodimo prilagođavamo stvarnim potrebama policijskih službenika na terenu. Cilj obuka je prije svega podići razinu zaštite državne granice, ali i nivo edukacije policijskih službenika koji postupaju na navedenim poslovima“, kratko je istakla zamjenica načelnika Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik" Mirjana Abramović pohvalivši certificirane Frontexove trenere Martinu Grdinić, Krešimira Kanižu, Jakova Šušnjaru te Kevina Hagena iz Savezne policijske akademije Savezne Republike Njemačke, ali i sve policijske službenike za potporu u provođenju terenske nastave i praktičnih vježbi. Ujedno je istakla kako su ove osnovne obuke u travnju platforma za obuku za multiplikatore koja slijedi na jesen.
 
„Verificirani treneri educiraju vas polaznike ali i uče od vas razmjenjujući znanja i pronalazeći najbolje načine postupanja“ istaknuo je načelnik Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik" Josip Ćelić i dodao kako je prisutnost lidera edukacijskih centara i najkvalitetnijih instruktora u obukama znak da istinski prepoznaju važnost i vrednuju zajedničke interese zaštite državnih granica. „Sigurnost granica postići ćemo koordiniranim djelovanjem. Veseli me spoznaja da su projekti poput ovoga provedivi i učinkoviti i na terenu te da predviđaju velik broj mogućih scenarija postupanja policije i samim time stvaraju principe postupanja“. Uz zahvalu za uspješno sudjelovanje, načelnik Ćelić je svim sudionicima dodijelio diplome povodom uspješno završene obuke uz vjeru da će stečena znanja prenijeti i drugim kolegama u svojim zemljama te ih primijeniti u svakodnevnom radu.

Stranica