Svečana prisega 18. naraštaja Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/ka

„Možete biti sigurni da ste izabrali častan poziv kojim se bez zadrške stavljate na raspolaganje svojoj domovini i u službu svoga naroda“ – glavni ravnatelj policije Nikola Milina

FOTO: MUP

Danas, 9. listopada 2023. godine, na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ održana je svečana prisega 18. naraštaja Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/ka.

Program je uspješno završilo 466 polaznika, odnosno 317 policijskih službenika i 149 policijskih službenica, čime je zadržan trend od više od 30% udjela žena u generaciji.

Uz glavnog ravnatelja policije Milinu, ujedno i izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića, svečanosti su prisustvovali načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić sa suradnicima, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Adrijana Bago, načelnik Policijske škole „Josip Jović“ Mario Bošnjak, članovi kolegija glavnog ravnatelja policije te načelnici policijskih uprava, vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, generalni vikar za pastoral MUP-a vlč. Frano Musić te mnogobrojni članovi obitelji polaznika, njihovi nastavnici i drugi dragi uzvanici.

Svečanost je započela podnošenjem prijavka glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini, intoniranjem himne i minutom šutnje za sve poginule policijske službenike.
 
Obraćanje glavnog ravnatelja policije Nikole Miline

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina u prigodnom obraćanju ovom naraštaju podsjetio je na odvažne „Prve hrvatske redarstvenike“ koji su na Policijskoj akademiji prije 33 godine ispisali povijest:

Prva generacija hrvatske policije obučena na prvom tečaju za obuku policijskih službenika i prva organizirana oružana sila spremna odgovoriti na prijetnje nasiljem i sila iz koje će izrasti pobjednička hrvatska vojska“, te istaknuo: „Vi sada - kao i oni tada - možete biti sigurni da ste izabrali častan poziv kojim se bez zadrške stavljate na raspolaganje svojoj domovini i u službu svoga naroda.“

Upravo u spomen na njih Policijska akademija svom je nazivu početkom ove godine pridodala „Prvi hrvatski redarstvenik“ – trajan znamen čvrstih temelja hrvatske policije.

Glavni ravnatelj policije Milina istaknuo je kako svaka nova generacija dolaskom u policijski sustav unosi promjene, sposobnost praćenja suvremenih trendova te iznalaženje i pružanje odgovora na sve izazove u suglasju sa starijim kolegama.

Teret odgovornosti policijskog posla je velik, kao i očekivanja pred policijskim službenicima i službenicima:
 
  • opći interes uvijek i u svakoj prilici staviti ispred osobnog interesa,
  • sposobnosti i kompetencije rješavati najsloženija kaznena djela i rasvijetliti teške zločine,
  • ustrajno i bezuvjetno braniti slabije, posebice – žene, djecu i starije, braniti sigurnost, temeljna ljudska prava, slobode i dostojanstvo svakog pojedinca.

Glavni ravnatelj policije Milina stoga je poslao poruku ohrabrenja novim članovima plave obitelji:
Ovogodišnji slogan obilježavanja Dana policije nije slučajno „Zajedno gradimo siguran svijet“, jer nitko nije sam, nitko neće uspjeti sam, a niti itko treba biti sam. Dopustite da vas podsjetim da su policije najjače udarce kriminalu i zločinačkim organizacijama zadale kada su djelovale zajedno udružujući znanja, sposobnosti i stečena iskustva. S druge pak strane znajte da hrvatska policija uživa potporu svog Ministarstva koje koristi svaku priliku za podizanje standarda te poboljšanje uvjeta i kvalitete rada za policijske službenike“, te zahvalio na kontinuiranoj podršci potpredsjedniku Vlade dr. sc. Davoru Božinoviću i suradnicima.

Polaznici 18. generacije Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/ka dolaze iz svih krajeva Republike Hrvatske, a riječ je o jednoj od najuspješnijih generacija – čak 32 polaznika završilo je program s prosjekom 5,0.

Kroz obrazovanje su prošli gotovo 500 sati teorijske nastave, 750 sati vježbi i 250 sati stručne prakse.

Tijekom programa polaznici su sudjelovali u pilot projektu „Domovinski rat – Josip Jović kojim se jača svijest o nastanku i razvoju hrvatske policije, kao i u radu sekcije policijske taktike, kriminalistike, raznim sportskim sekcijama, psiho klubu, humanitarnim utrkama, klubu volontera, projektu suradnje s Centrom za autizam Zagreb, akcijama darivanja krvi, a dio polaznika upisao se i u registar darivatelja koštane srži u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina.

Glavni ravnatelj policije istaknuo je upravo sportske, glazbene i humanitarne aktivnosti polaznika: „Ovo posljednje iznimno cijenim jer upravo takav rad – bio on u službi ili izvan nje - doprinosi ugledu naše policije.“

Čestitao je polaznicima, njihovim obiteljima i nastavničkom kadru te završno poručio: „Nastavite ulagati u sebe i u svoje sposobnosti, koristite prilike upijati znanje od starijih kolegica i kolega, kako biste zajedno unaprijedili naš sustav. Budite zahvalni svakom profesoru, odgajatelju, kolegi, svom cimeru ili cimerici jer ste od svakog nešto naučili i sigurno se svaki od njih danas raduje vašem uspjehu. Neka vas na vašem putu čuva naš nebeski zaštitnik Sv. Mihovil. Hvala i čestitam!“
 
Naglasci načelnika Akademije Josipa Ćelića

Načelnik Policijske Akademije Josip Ćelić u svom obraćanju poručio je: „Naša glavna uloga je štititi i biti na usluzi svim građanima, kako Republike Hrvatske, tako i Europske Unije. Od vas, budućih policijskih službenika, naš sustav, ali prvenstveno građani očekuju da budete pošteni, profesionalni i pravedni, da nikada ne odustanete u borbi za pravdu i istinu koliko god to ponekad bilo teško. Zato nikada nemojte odustati od ovoga puta.

Podsjetio je na iznimne napore koje Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ ulaže kako bi osigurala najbolje obrazovne standarde svim svojim polaznicima.

Tako je uspješno dovršen postupak upisa novog, izmijenjenog Standarda kvalifikacije i s njim povezanog Strukovnog kurikuluma za stjecanje kvalifikacije policajac/policajka.
Osigurana su i znatna financijska sredstva u suradnji s europskom agencijom Frontex.
Više od pola milijuna eura uloženo je u sportsku infrastrukturu i edukativne aktivnosti u području sporta, samoobrane i taktike postupanja.
Uz završene projekte usmjerene na sportsku infrastrukturu, Ministarstvo unutarnjih poslova ulaže značajne napore u poboljšanje smještajnih i edukativnih kapaciteta.

Načelnik Ćelić posebice je istaknuo aktivno sudjelovanje polaznika u humanitarnim aktivnostima, kao i iznimne sportske uspjehe u boksu, judu, bacanju kladiva i obaranja ruku. Zaključio je: „Stekli ste temelj za časno, profesionalno i beskompromisno obavljanje policijskog posla. Ovo nije kraj vašeg obrazovanja, već njegov početak i vjerujem da ćemo se još često susretati ovdje na Policijskoj akademiji.
 
Riječ polaznika 18. naraštaja  

U ime polaznika prisutnima se obratio Jakov Prela te istaknuo: „Naša obuka ovdje nije bila samo fizička, stekli smo znanja, vještine i moralne vrijednosti koje su nam potrebne kako bismo postali čuvari mira i sigurnosti u našem društvu. Naučili smo pružiti pomoć onima koji je trebaju, suočiti se s kriznim situacijama i očuvati mir. Posao koji nas čeka se ne odrađuje – on se jednostavno živi. Neka vas naša posvećenost službi i zaštiti zajednice uvijek vodi ka pravom putu. Hvala vam!“


 

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje