Policijska akademija i Frontex provode obuku u cilju sprječavanja krijumčarenja oružja

  • Slika /2022/frontex04041.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Zajedničke aktivnosti na zaštiti granica Europske unije nastavljaju se kroz obuku predstavnika Frontexa, policijskih službenika i djelatnika carine na prevenciji i detekciji krijumčarenja vatrenog oružja

Foto: PU istarska

Nakon što je izrađen i predstavljen Priručnik o vatrenom oružju za graničnu policiju i carinu (Handbook on Firearms for Border Guards and Customs Officers), Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova i Frontex (Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu) organizirali su ovog tjedna u Valbandonu pilot obuku ''Firearms detection pilot course'' kako bi se poboljšao rad djelatnika koji obavljaju poslove suzbijanja krijumčarenja oružja.

Krijumčarenje oružja jedan od oblika prekograničnog kriminaliteta s kojim se policijski službenici sve više susreću u svom radu. Budući da nezakonita trgovina oružjem potiče druge kriminalne aktivnosti i pomaže počiniteljima kaznenih djela u njihovom nasilnom ostvarenju ciljeva, među kojima su i teroristički napadi, nužno je pronaći odgovarajući odgovor na vanjskim granicama Europske unije. Stoga je u srpnju prošle godine Frontex izdao Priručnik o vatrenom oružju za graničnu policiju i carinu, koji sadrži najnovije informacije o vrsti oružja, modalitetima krijumčarenja oružja te taktici i opremi koja se koristi prilikom granične kontrole.

Kako je naveo autor priručnika, ujedno i jedan od voditelja ovotjedna obuke, Adam Petrovski, cilj ovotjedne obuke je kroz praktične vježbe poboljšati sposobnosti policijskih službenika i djelatnika carine na detekciji oružja prilikom provođenja granične kontrole. ''Ovo je već druga aktivnost koju provodimo u Valbandonu kako bi se priručnik što bolje implementirao na terenu te smo zahvalni Policijskoj akademiji što je organizacijom ove obuke još jednom dokazala da je jedna od vodećih Frontexovih partnerskih akademija po broju edukativnih aktivnosti. Suradnja između državnih institucija bitna je za uspješnu borbu protiv krijumčarenja oružja tako da su ovdje sa nama i djelatnici carine, kao i policijski službenici i predstavnici Frontexa'', pojasnio je Petrovski.

Među polaznicima obuke nalaze se oni s dugogodišnjim iskustvom na suzbijanju krijumčarenja oružja, ali i kolege koji su tek počeli raditi na navedenoj problematici tako da će ova obuka biti dobra prigoda za razmjenu znanja i iskustva. ''U prvom dijelu obuke polaznici će svladati teorijski dio, a potom će rad nastaviti u grupama te će kroz simulaciju realnih uvjeta na terenu razvijati svoje vještine na detekciji oružja koje se krijumčari'', pojasnio je Giedrius Baksa, projekt manager iz Frontexove Jedinice za obuku i napomenuo kako će polaznici posjetiti i granični prijelaz Plovanija te će isprobati opremu koja se koristi za detekciju vatrenog oružja.

''Ovotjedna obuka provodi se u suradnji s Upravom za granicu Ravnateljstva policije i Policijskom upravom istarskom te nastavljamo s našim uspješnim timskim radom kako bi se uskladilo postupanje unutar zemalja članica Europske unije na zaštiti državnih granica. Suzbijanje i pravovremena detekcija krijumčarenja vatrenog oružja bitni su za sigurnost naših građana te organizacijom ove obuke Ministarstvo unutarnjih poslova još jednom dokazuje kako je svjesno važnosti ulaganja u ljude i njihovu edukaciju'', istaknula je pomoćnica načelnice Policijske akademije Mirjana Abramović i napomenula kako hrvatska policija na ovaj način osnažuje svoju ulogu edukacijskog lidera u regiji, no ujedno jača i partnerske odnose i međunarodnu suradnju u pogledu suzbijanja prekograničnog kriminaliteta.
 
 

Stranica