Hrvatska i njemačka policija nastavljaju obuku o zaštiti ljudskih prava

  • Slika /2022/valbandon1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Uspješna suradnja hrvatske i njemačke policije nastavlja se kroz obuku policijskih službenika o zaštiti državne granice, a naglasak je na poštivanju ljudskih prava

Foto: PU istarska

U Valbandonu je danas otvorena druga od ukupno tri obuke pod nazivom ''Common Effort on Capacity Building: Border Surveillance with Respect to Human Rights'' (''Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštovanje ljudskih prava''). Riječ je o obuci koji zajedno provode Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova i Savezna policijska akademija Savezne Republike Njemačke, kao nastavak projekta koji se provodio u suradnji s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex).

''Drago mi je što vidim velik broj policijskih službenika iz različitih zemalja, što samo potvrđuje dobru suradnju koju Policijska akademija ima s drugim zemljama u cilju jačanja policijskog obrazovanja. Svi imate bogato iskustvo u poslovima koji obuhvaćaju zaštitu državne granice te sam uvjeren da možete puno naučiti jedni od drugih, ali i od naših iskusnih trenera. Nadam se da ćete stečeno znanje prenijeti kolegama u svojim zemljama i da ćemo na taj način poboljšati međunarodnu suradnju i naše aktivnosti po pitanju problematike suzbijanja nezakonitih migracija'', rekao je danas na otvorenju obuke načelnik Policijske akademija Josip Ćelić, napomenuvši kako policijski službenici u svim zemljama imaju jednake zadaće, a to su provedba zakona i zaštita života građana i njihove imovine.

Ovotjedna obuka provodi se uz potporu Uprave za granicu i Policijske uprave istarske, a policijski službenici imat će priliku kroz praktične vježbe i simulaciju stvarnih uvjeta na terenu naučiti kako pravilno postupati u različitim situacijama zaštite tzv. zelene granice, pri čemu će naglasak biti na zaštiti ljudskih prava. Na obuci sudjeluje 19 policijskih službenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Turske. Uz hrvatske, certificirane Frontex trenere Martinu Grdinić i Krešimira Kanižu, obuku provode i njemački treneri Jochen Gruben i Stepan Vosse, dok će se online putem uključiti i Dirk Ruge.



''Drago mi je što ovaj uspješan projekt nastavljamo provoditi bilateralno, što samo potvrđuje uspješnu dugogodišnju suradnju između hrvatske i njemačke policije. Suzbijanje nezakonitih migracija ozbiljan je problem koji možemo riješiti samo ako radimo zajedno te ako razmjenjujemo iskustva i najbolju praksu postupanja'', istaknuo je njemački policijski časnik za vezu Uwe Dietrich.

Svakako je bitno napomenuti kako je uspješna suradnja između hrvatske i njemačke policijske akademije dodatno osnažena tijekom obilježavanja Dana policije, kada su čelnici dviju akademija u Zagrebu potpisali Pismo namjere u cilju nastavka suradnje u budućim zajedničkim projektima.

Projektom koji zajedno provode hrvatske i njemačka policijska akademija nastoji se povezati policijske službenike zemalja na tzv. zapadnobalkanskoj ruti kako bi što uspješnije svladavali izazove s kojima se susreću. ''Ovo nije samo obuka za naše polaznike, već i na nas koji je provodimo jer je bit svega da učimo jedni od drugih, razmjenjujemo znanje i pronalazimo najbolje načine postupanja kako bismo ojačali kapacitete granične policije. Zajednički cilj nam je učinkovita zaštita državne granice, uz posebnu brigu oko ranjivih skupina i zaštitu ljudskih prava'', pojasnila je zamjenica načelnika Policijske akademija Mirjana Abramović, istaknuvši pritom važnost partnerske suradnje, zajedništva i timskog rada. ''Ponosna sam na svoj tim i trenere s kojima radimo već niz godina. I kroz vježbe koje smo pripremili polaznici će moći jačati timski duh i zajedništvo te naučiti kako je sve što pojedini član tima poduzima usmjereno na ispunjenje zajedničkog cilja'', rekla je Abramović.
 

Stranica