Frontexovi službenici koji će biti zaduženi za uspostavu i potporu na vanjskoj granici obučavaju se u Valbandonu

  • Slika /2022/frontex14031.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Provode se prioritetne obuke s ciljem žurnog dodatnog osposobljavanja europske i granične straže za jačanje vanjske granice Europske unije, kao i potporu ranjivim skupinama

Foto: PU istarska 

U Valbandonu je danas započela još jedna obuka policijskih službenika koju zajedno provode Frontex (Europska agencija za graničnu i obalnu stražu) i Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova. 

Kako je pojasnila pomoćnica načelnice Policijske akademije Mirjana Abramović, Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova trenutno  je vodeća Frontexova partnerska akademija po broju aktivnosti i uspješnim rezultatima provedenih i organiziranih obuka, odnosno tečajeva i seminara. ''Organizacijom ove obuke još jednom potvrđujemo svoju ulogu lidera u obuci granične policije, kako zemalja članica, tako i nečlanica Europske unije'', rekla je pomoćnica načelnice i istaknula kako će se tijekom ovog tjedna 23 policijskih službenika moći bolje pripremiti na sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama. ''Trenutno se provode prioritetne obuke s ciljem žurnog dodatnog osposobljavanja europske i granične straže za jačanje vanjske granice Europske unije, kao i potporu ranjivim skupinama te će i dio ovih službenika biti raspoređen na granicu s primarnim zadaćama zaštite ljudskih prava, pomaganja i potpore'', naglasila je Mirjana Abramović. 

Ovotjedna edukacija u Valbandonu usmjerena je na policijske službenike FTSO časnike (Frontex Tactical Support Officers. ''FTSO časnik zadužen je za provođenje operativnih aktivnosti na terenu. U bliskom je kontaktu s nacionalnim tijelima i Frontexovim djelatnicima te organizira rad Frontexovog operativnog osoblja na terenu i pomaže im u svemu što je potrebno. Između ostalog, zadužen je i da praćenje i izvješćivanje o postojećoj infrastrukturi, postrojenju i raspoređivanju tehničke opreme'', pojasnio je Krešimir Kaniža, jedan od trenera iz Policijske akademije. 

Osposobljavanje policijskih službenika za FTSO časnike odvija se kroz dvije faze. Prva je faza učenja na daljinu koje su polaznici završili tijekom proteklog tjedna kako bi se pripremili za drugu fazu obuke, a to je faza face to face koja se ovog tjedna održava u Valbandonu. Obuka se provodi kroz simulirane situacije zajedničkih operacija te se rješavaju zadaci i problemi sa što realnijim scenarijima, s obzirom da je krajnji cilj ovakvog uspješnog timskoga rada i suradnje kroz angažman educiranih i iskusnih policijskih službenika zaštita izbjeglica i ranjivih skupina migranata, kao i suzbijanje prekograničnog kriminaliteta. 

''Kroz simulaciju realnih situacija na terenu, pokušavamo staviti naglasak na važnost timskog rada, u kojem je svaki član tima odgovoran ne samo za svoj rad, već i za rad čitavog tima. Nadamo se da ćemo na ovaj način ojačati zajedničke kapacitete za zaštitu i nadzor granice kako bi policijski službenici još bolje obavljali svoje zadaće u međunarodnim operativnim akcijama'', istaknula je Mirjana Abramović i naglasila kako se i ova obuka provodi uz angažman Uprave za granicu i Policijske uprave istarske. 

Stranica