Ekonomska škola u Zagrebu, posjetila Muzej policije i Policijsku akademiju

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

Učenici su spoznali nova saznanje o povijest daktiloskopije u policiji, odnosno ulogu Hvaranina Ivana Vučetića

Dana 10. listopada 2022. Policijsku akademiju i Muzej policije posjetili su uz pratnju svoje profesorice Ilijane Sekulić Erić, učenici 3. razreda Ekonomske škole u Zagrebu.

Djelatnice Muzeja policije učenicima su prezentirale početke policijskih snaga na području Republike Hrvatske od građanskih gardi, preko milicije, do policije u Domovinskim ratu pa sve do uloge policije u suvremenom društvu. 

Imali su priliku vidjeti i policijske odore, oružje i opremu koju je policija koristila ili još uvijek koristi u svom radu. Upoznali su se s izgledom policijske značke temeljne i kriminalističke policije.

Učenici su spoznali nova saznanje o povijest daktiloskopije u policiji, odnosno ulogu Hvaranina Ivana Vučetića koji je još 1891. godine u tadašnjoj argentinskoj policiji prvi u svijetu ustanovio sistematiku desetoprstne daktiloskopske zbirke, koja kao opći forenzički pojam u svijetu egzistira pod nazivom "Vucetichissimo".

Vidjeli su i kako izgleda mjesto događaja kaznenog djela ubojstva te što policija koristi prilikom obavljanja očevida. Zanimanje učenica i učenika uvijek izazovu krivotvorine od umjetničkih djela do novca i dokumenata.

U prostoru muzeja gdje se nalazi postav o Domovinskom ratu učenici Ekonomske škole saznali su više informacija o neizmjernoj ulozi koju je imala hrvatska policija u obrani domovine, ali su mogli vidjeti i veliku zbirku  oružja koju posjeduje Muzej policije.

Služba za obuku vodiča i dresuru službenih pasa i ovog je puta za naše goste izvela vježbu poslušnosti službenog psa Snoopyja. Tako su budući ekonomisti uživo vidjeli koje zadaće i zadatke mora znati izvršiti jedan policijski pas.

Stranica