Na Policijskoj akademiji danas se nose šarene čarape

Svjetski dan osoba s Down sindromom simbolično se obilježava svakog 21. ožujka

Foto: Policijska akademija

Polaznici 12. naraštaja Policijske škole „Josip Jović“ i djelatnici Policijske akademije zajedno s načelnikom Želimirom Radmilovićem danas nose šarene čarape kako bi pokazali razumijevanje, prihvaćanje i podršku osobama s Down sindromom, što im je prijeko potrebno pri integraciji u društvenu zajednicu.

Svrha obilježavanja ovoga dana je jačanje svijesti da se osobe s Down sindromom nalaze u našoj blizini, našim školama, našim obiteljima te da su ravnopravni članovi društva.

Ova inicijativa jedna je u nizu aktivnosti suradnje Policijske akademije s ustanovama za rehabilitaciju, odnosno odgoj i obrazovanje osoba s intelektualnim teškoćama, kao i Specijalnom olimpijadom Hrvatske, kojom se želi pokazati pozitivan odnos prema osobama koje se po svojim intelektualnim i tjelesnim mogućnostima razlikuju od drugih.

Svjetski dan osoba s Down sindromom simbolično se obilježava 21. ožujka, jer predstavlja 3 kopije kromosoma 21,  urođenog genskog poremećaja, jedinstvenog za osobe s Down sindromom. Ovaj je dan prvi puta obilježen u Singapuru 2006. godine, a svake godine obilježava se diljem svijeta prigodnim aktivnostima. Osobe s Down sindromom vole boje, ali ne mogu upariti čarape pa ih danas podržavamo nošenjem šarenih čarapa!



Stranica