Daljnje jačanje ljudskih resursa i sustava edukacije i treninga

Na Policijskoj akademiji održana je svečanost zatvaranja twinning light projekta „Daljnje jačanje ljudskih resursa i sustava edukacije i treninga u Ministarstvu unutarnjih poslova“.

Foto: MUP

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu danas, 7. rujna održana je svečanost zatvaranja twinning light projekta „Daljnje jačanje ljudskih resursa i sustava edukacije i treninga u Ministarstvu unutarnjih poslova“.

Projekt je uspješno proveden suradnjom MUP-ove Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale i Policijske akademije ispred Hrvatske kao zemlje korisnice te Agencije za ekonomsku suradnju i razvoj Akademije za sigurnost MUP-a Republike Austrije kao zemlje članice.

Vrijednost projekta je 150.000 eura koji su osigurani iz Prijelaznog instrumenta za Republiku Hrvatsku, a započeo je u ožujku ove godine.

Tijekom sedam mjeseci provođenja, projekt je omogućio razmjenu iskustava i primjera dobre prakse u području upravljanja ljudskim potencijalima i sustavu obuke i obrazovanja. Komparativnom analizom sustava upravljanja ljudskim potencijalima i sustava obuke i obrazovanja, kojom je provedena usporedba policijskih organizacija Republike Austrije, Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske i izradom smjernica o kompetencijama i opisa poslova s razrađenim ključnim kompetencijama za relevantna radna mjesta policijskih službenika ostvarena je svrha projekta. Edukacijom službenika uključenih u upravljanje ljudskim potencijalima i sustav obuke i obrazovanja unaprijeđeni su kapaciteti službenika u tom području.

Konzulica iz Veleposlanstva Republike Austrije u Hrvatskoj Doris Fida – Šrajner rekla je kako je ovaj projekt samo jedan primjer mnogih projekata koje su Republika Austrija i Hrvatska uspješno provele.

Projekt je uključivao 14 aktivnosti gdje je šest stručnjaka iz Austrije, jedan iz Njemačke i 21 iz Hrvatske radilo zajedno – rekla je konzulica Šrajner i zaključila kako su kolege surađujući na projektu na kraju postali i prijatelji.

Projekt se sastojao od tri komponente, a kroz prvu koja je obuhvaćala izvješće o najboljim praksama, posebna pozornost posvećena je metodama zapošljavanja policijskih službenika, postupku ocjenjivanja i nagrađivanja, komunikaciji između rukovoditelja i policijskih službenika, razvoju policijske karijere i IT rješenjima u području upravljanja ljudskih potencijala.

Pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i među institucionalnu suradnju Danijela Petković je kazala kako su sačinjene preporuke potaknule na razmišljanje o prilagođenim rješenjima za specifične izazove s kojima se Hrvatska suočava.

Sačinjeni komparativni pregled dobre prakse može poslužiti kao podloga za smjernice u budućem razvoju Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale. Jedna od predloženih preporuka je izrada dugoročne strategije zapošljavanja koja bi se temeljila na demografskim podacima  i rezultatima analize zaposlenika – rekla je pomoćnica Danijela Pertković.

Voditelj projekta s austrijske strane Peter Lamplot iz Akademije za sigurnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije predstavio je rezultate ovog projekta. Objasnio je kako je druga komponenta projekta rezultirala opisima poslova za 11 radnih mjesta policijskih službenika i smjernice s razrađenim kompetencijama.

U zadnjoj trećoj komponenti provedeni su treninzi o pedagoškim kompetencijama u učenju odraslih i principa rukovođenja i upravljanja.

Dugoročni cilj ovog projekta je pridonijeti procesu jačanja institucionalnih kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u svrhu učinkovite i djelotvorne policijske organizacije u skladu s najboljim praksama u Europskoj uniji.



Stranica