FRONTEX Konferencija šefova Partnerskih akademija iz država članica

Konferencija predstavlja prvi korak u uspostavi strateškog dijaloga između Frontexa i europskih institucija koje se bave osposobljavanjem granične i obalne straže.

Foto: MUP RH

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu je danas, 21. rujna 2017. godine, održana FRONTEX Konferencija šefova svih Partnerskih akademija iz država članica povodom predstavljanja partnerskih akademija s certifikatima nakon potpisivanja Sporazuma.

Cilj ove Mreže FRONTEX-ovih partnerskih akademija je njihova konkretnija suradnja, odnosno olakšati suradnju institucijama za obuku granične i obalne straže, stvoriti zajedničke obrazovne standarde i modernizirati sustave obrazovanja i osposobljavanja na tom području. Stoga ova Konferencija predstavlja prvi korak u uspostavi strateškog dijaloga između Frontexa i europskih institucija koje se bave osposobljavanjem granične i obalne straže.

Prisutnim sudionicima pozdravnim su se govorom obratili zamjenik direktora FRONTEX-a Berndt Koerner te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U nazočnosti visokih dužnosnika FRONTEX-a, Ministarstva unutarnjih poslova RH,  šefova svih partnerskih akademija, predstavnika medija i ostalih uzvanika, Berndt Koerner zahvalio se što je Policijska akademija prihvatila ulogu domaćina i učinila sve kako bi se ova Konferencija mogla ostvariti. Istaknuo je kako FRONTEX ima važnu zadaću pružanja podrške u obučavanju i profesionalnoj edukaciji  nacionalne granične i obalne straže te stvaranju zajedničkih obrazovnih standarda, europske strateške vizije te reintegracije međunarodne suradnje. Također, ove godine imaju priliku pokrenuti  Mrežu FRONTEX-ovih partnerskih akademija, koja trenutno ujedinjuje 34 akademije iz 22 države članice, na što uistinu mogu biti ponosni. Njen uspjeh, održavanje i daljnji razvoj je zajednički interes i FRONTEX-a i država članica, u cilju jačanja zajedništva, osjećaja pripadnosti kulturi europske i granične obalne straže, kao setu zajedničkih standarda, vrijednosti i dobre prakse u području osposobljavanja i treninga.

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović je rekao kako mu je posebna čast što je FRONTEX odabrao upravo našu Policijsku akademiju za domaćina ove svečanost predstavljanja Partnerskih akademija s certifikatima nakon potpisivanja sporazuma u veljači ove godine. „Uz 34 akademije iz 22 države članice Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske predstavlja važnu komponentu u promicanju izvrsnosti na području obuke graničnih i obalnih straža. Duboko sam uvjeren da to samo dodatno potvrđuje kvalitetu programa obrazovanja i osposobljavanja koji se provode u našoj zemlji.“ rekao je Božinović.  Ministar Božinović je naglasio kako novi koncept Mreže predstavlja strateški interes Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, budući je ulazak Hrvatske u schengensko područje jedan od glavnih prioriteta hrvatske Vlade.

Zemlje poput naše, čija je vanjska granica istodobno vanjska granica Europske unije, jamče ne samo vlastitu sigurnost i sigurnost svojih građana, nego i ukupnu sigurnost Europske unije i njezinih 500 milijuna građana. Borba protiv prekograničnog kriminala osim podjele informacija zahtijeva i razvoj dugoročnih rješenja. Tom cilju doprinosimo izradom, olakšavanjem i sudjelovanjem u partnerskim programima obuke. „Uvjeren sam da nas takvi programi i projekti s velikim brojem stručnjaka vode prema zajedničkom cilju: većoj sigurnosti.“ zaključio je ministar Božinović .

Ova je svečanost dodatno obogaćena pokaznom vježbom policijskih službenika Uprave za posebne poslove sigurnosti „Kako se osiguravaju štićene osobe, odnosno visoki državni dužnosnici/EU“.

Vodiči Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa održali su pokazne vježbe detekcije eksploziva i vježbe  poslušnosti. Uslijedila je prezentacija Schengen busa, demonstracija osnovnih tehnika rukovanja kratkim i dugim vatrenim oružjem, vježbe spretne vožnje te borilačkih vještina.



Stranica