Sastanak glavnog ravnatelja policije i zamjenika direktora FRONTEX-a

Glavni ravnatelj Milina izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s FRONTEX-om te naglasio spremnost za suradnju sukladno novim obvezama koje proizlaze iz nove Uredbe EU parlamenta i vijeća o europskoj graničnoj i obalnoj straži

Foto: MUP

Na Policijskoj akademiji je u četvrtak, 22. rujna održana Konferencija šefova Partnerskih akademija iz 22 države članice FRONTEX-a (Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu). Cilj ove Mreže FRONTEX-ovih partnerskih akademija je uspostava konkretnije suradnje, odnosno ostvarivanje suradnje svih institucijama za obuku granične i obalne straže te stvoriti zajedničke obrazovne standarde i modernizirati sustave obrazovanja i osposobljavanja na tom području. Konferencija je predstavila prvi korak u uspostavi strateškog dijaloga između FRONTEX-a i europskih institucija koje se bave osposobljavanjem granične i obalne straže.

U sklopu navedene konferencije održan je bilateralni sastanak glavnog ravnatelja policije Nikole Miline i načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena sa zamjenikom izvršnog direktora FRONTEX-a Berndta Koernera. Razgovaralo se o mogućnostima većeg angažmana Republike Hrvatske u jačanju sigurnosti vanjskih granica Europske unije. 

Berndt Koerner je rekao kako bi sve napore koje države članice čine u zaštiti granica, i na kopnu i na moru, trebale činiti uz koordinaciju FRONTEX-a.

Glavni ravnatelj Milina izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s FRONTEX-om te naglasio spremnost za suradnju sukladno novim obvezama koje proizlaze iz nove Uredbe EU parlamenta i vijeća o europskoj graničnoj i obalnoj straži. Također iskazan je obostrani interes za većim angažmanom hrvatskih predstavnika u radu agencije.



Stranica