Započeo Frontex-ov tečaj upravljanja za srednju razinu rukovoditelja

U obuci sudjeluje 17 policijskih službenika iz 12 zemalja članica Europske unije koji trenutno rade ili će raditi u području čuvanja granice na srednjoj rukovodećoj razini

Foto: MUP

Policijska akademija od 27. veljače do 3. ožujka ponovo je domaćin Frontex-ovih aktivnosti. Nakon trodnevnog planiranja razvoja strategije za provođenje buduće obuke i proširenje broja trenera, u četvrtak, 2. ožujka, započelo se s pripremnim sastankom za tečaj upravljanja srednje rukovodeće razine. Drugu ovogodišnju Frontex-ovu aktivnost kojoj je hrvatska domaćin otvorila je Danijela Petković, pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju i voditeljica CEPOL Nacionalne jedinice, poručivši sudionicima da nove vještine koje će steći kroz ovaj sveobuhvatan i zahtjevan tečaj iskoriste kako bi bolje, kvalitetnije i uspješnije obavljali svoje svakodnevne zadaće.

Ukupno sedam trenera-stručnjaka iz zemalja članica Europske unije,  provodit će, tijekom 2017. godine, obuku policijskih službenika vezanu uz rukovođenje i primarne zadaće rukovoditelja. U obuci sudjeluje 17 policijskih službenika iz 12 zemalja članica Europske unije (Nizozemska, Litva, Latvija, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Estonija, Bugarska, Finska, Njemačka, Grčka i Hrvatska). Radi se o policijskim službenicima koji trenutno rade ili će raditi u području čuvanja granice na srednjoj rukovodećoj razini u svojim organizacijama, u skladu sa svojim nacionalnim sustavima.

Frontex-ov tečaj upravljanja za srednju razinu rukovoditelja, poznatiji kao MLC tečaj, razvijen je u skladu s bolonjskim načelima te se kroz njega prakticiraju dosljedne strategije učenja i ocjenjivanja. „To podrazumijeva pomiješane metode učenja: od samostalnog učenja do redovne nastave, učenja kroz iskustvo te kroz metode procjenjivanja“, pojasnio je Jouni Lahtinen Frontex-ov projektni menadžer. „Na taj način osigurani su napredak i postignuća u učenju.“

„Novostečena znanja i kompetencije polaznici za vrijeme trajanja tečaja koriste u fazi iskustvenog učenja razmatrajući rješenja za praktične slučajeve na svom radnom mjestu, pri obavljanju svojih svakodnevnih dužnosti. Tijekom cijelog tečaja, faza neovisnog učenja omogućuje sudionicima da se učenju vremenski posvete u skladu sa svojim osobnim potrebama, a po završetku tečaja sudionici, sukladno bolonjskim načelima, ostvaruju određeni broj ECTS bodova“, rekao je Ronald Zijlstra, voditelj ovog Frontex tečaja.

Tečaj će trajati punih devet mjeseci, a nakon prvog od ciklusa ovogodišnjih modula kojem je domaćin Republika Hrvatska, predstojeći moduli bit će održani u Italiji, Rumunjskoj, Njemačkoj, Portugalu i Španjolskoj. Već od sljedećeg modula, u provedbu tečaja bit će uključen i hrvatski trener-stručnjak Silvio Bratković, voditelj Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju na Policijskoj akademiji. 



Stranica