Ministar Orepić na promociji knjige o forenzičnoj DNA analizi

Knjigu su osim ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića predstavili i predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin, glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan i prodekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Davor Derenčinović.

Foto: MUP

Ministar unutarnjih poslova RH Vlaho Orepić je u utorak, 20. prosinca sudjelovao na predstavljanju knjige „Forenzična DNA analiza - interdisciplinarni pristup“, autora Dragana Primorca i Mosesa Schanfielda.

Svečana promocija održana je u „Školskoj knjizi“ u Masarykovoj ulici u Zagrebu. Riječ je o knjizi koja donosi najnovije spoznaje iz područja forenzičnog DNA-testiranja. U SAD-u ovu knjigu u svakodnevnom radu koriste američki suci, djelatnici FBI-a, američke vojske i policije i Državnog odvjetništva, a knjiga je postala  udžbenik na nizu sveučilišta širom svijeta. U prevođenju knjige sudjelovali su vodeći forenzičari i znanstvenici iz Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije te su i njihove države po prvi put dobile relevantnu literaturu koja će pomoći u svim radnjama vezanim uz kriminalističko-forenzični i kazneni postupak.

„Za nas u Hrvatskoj iznimno je važna činjenica da je knjiga nastala u SAD-u na inicijativu urednika i autora prof.dr. Dragana Primorca, jednog od najpriznatijih svjetskih forenzičara, i trenutno najcitiranijeg hrvatskog liječnika kliničara u njegovoj dobi koji živi i radi u Republici Hrvatskoj. Prof.dr. Primorac je uz to jedan od prvih znanstvenika u svijetu koji je primijenio analizu DNA u svrhu identifikacije skeletnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama te je time zajedno s drugim hrvatskim forenzičarima dao golem doprinos identifikaciji žrtava Domovinskog rata“, kazao je ministar Orepić i dodao: „Iako obrađuje iznimno složenu problematiku profesor Primorac i suradnici su uspjeli vrlo kompleksnu problematiku prikazati na način da je mogu razumjeti svi zainteresirani iz područja kriminalističkih, pravnih, forenzičnih i medicinskih znanosti i iskreno vjerujem da će u Hrvatskoj, uostalom kao i u SAD-u ova knjiga biti osnova u radu policije, sudaca, djelatnika Državnog odvjetništva, odvjetnika, forenzičara, stalnih sudskih vještaka, studenata i svih zainteresiranih“.

Knjigu su osim ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića predstavili i predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin, glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan i prodekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Davor Derenčinović.

Prof. dr. sc. Dragan Primorac, jedan od urednika knjige, liječnik pedijatar, forenzičar, genetičar i stalni sudski vještak na samom kraju promocije zahvalio je svima koji su ga podržali u ovom projektu.



Stranica