Održana prva aktivnost hrvatskog predsjedanja Salzburg forumom

Salzburškim forumom Hrvatska predsjeda od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, nakon čega šestomjesečno predsjedanje preuzima Češka. Salzburški forum utemeljen je 2000.

Foto: Salzburg forum

Na zagrebačkoj Policijskoj akademiji krajem prošlog tjedna, 17. i 18. veljače, održana je prva aktivnost tijekom hrvatskog predsjedanja Salzburg forumom koje je započelo 1. siječnja ove godine. Na prvom sastanku raspravljalo se o aktualnoj temi jačanja suradnje pri suzbijanju nezakonitih migracija, provedbi graničnih kontrola i pitanjima azila.

Radionicom podijeljenom u dva radna panela moderirali su eksperti Uprave za granicu Ravnateljstva policije i Uprave za uprave i inspekcijske poslove.  Na forumu su osim hrvatskih predstavnika, sudjelovali i stručnjaci iz Mađarske, Češke, Austrije, Poljske, Rumunjske i Makedonije. Kroz izlaganja i prezentacije sudionici su izmijenili iskustva u proteklom razdoblju te aktualnim izazovima s kojima se njihove zemlje susreću, s posebnim osvrtom na migracijsku krizu.

Izlaganja i rasprave su se odnosile na tri glavna područja: migracijsku krizu i državnu graničnu kontrolu, zlouporabe sistema pružanja azila i pitanja vezana uz dobrovoljni i prisilni povratak. Razmjena iskustava i informacija ojačala je temelje suradnje između država sudionica i ostavila prostor za njeno unaprjeđivanje te otklanjanje trenutnih poteškoća.

Zemlje članice Salzburškog foruma čini devet članica EU-a iz Srednje i Jugoistočne Europe: Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija. Salzburškim forumom Hrvatska predsjeda od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, nakon čega šestomjesečno predsjedanje preuzima Češka. Salzburški forum utemeljen je 2000. godine na inicijativu Republike Austrije, a predstavlja platformu za multilateralni dijalog i suradnju u pitanjima vezanim za unutarnju sigurnost.



Stranica