Zamjenik ministra Blažević na obilježavanju Svjetskog dana Roma

Foto: MUP 

U muzeju Mimara u Zagrebu, u petak, 8. travnja održana je središnja proslava povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma.

Tom prigodom okupili su se predstavnici najviših državnih institucija, veleposlanstava, nevladinih organizacija, predstavnici Roma iz cijele Hrvatske kao i predstavnici drugih organizacija i institucija. Iz Ministarstva unutarnjih poslova na obilježavanju Svjetskog dana Roma prisustvovali su zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević i načelnik Policijske akademije Želimir Radmilović.

Ministarstvo unutarnjih poslova i Ravnateljstvo policije u skladu s „Nacionalnom strategijom za uključivanje Roma od 2013. do 2020.“ blisko surađuju s romskom zajednicom i provode aktivnosti kako bi se poboljšao položaj romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Strategija sadrži mjere kojima se na sustavan način želi pomoći romskoj nacionalnoj manjini da poboljša uvjete života. U cilju osnaživanja socijalne uključenosti Roma u društvenu zajednicu te poticanja svih na međusobno poštivanje kroz kulturu tolerancije, nenasilja i nediskriminacije djeluju policijske uprave diljem zemlje.

PU istarska u četvrtak 7. travnja bila je pravi domaćin djeci iz romskog vrtića u Puli.  Zajedno su se upoznali s radom policijske uprave, razgledali policijska službena vozila te sudjelovala poput pravih malih forenzičara u izuzimanju otisaka prstiju, a sve to pod budnim okom predstavnika romske zajednice.

U organizaciji Službe prevencije Ravnateljstva policije u PU međimurskoj u petak, 8. travnja održana je 6. komponenta nacionalnog preventivnog projekta „Imam izbor“. U Osnovnoj školi "Dr. Ivan Novak" Macinec učenicima su predstavljene aktivnosti iz komponente „Poštujte naše znakove“. „Mak teatar“ iz Zagreba kroz edukativnu kazališnu predstavu "Prvi koraci u prometu" upoznao je zainteresirano gledateljstvo kako se samostalno u svojstvu pješaka mogu sigurno kretati prometnicama. Nakon kazališne predstave učenicima viših razreda predstavljen je Mobilni preventivni centar policije, specijalizirano kombi vozilo koje je opremljeno raznom tehničkom opremom i promidžbenim materijalima, namijenjeno  prvenstveno za prezentaciju raznih preventivnih aktivnosti međimurske policije.

PU osječko-baranjska će u petak, 8. travnja u svom Informativnom centru u Osijeku u suradnji s Udrugom žena Romkinja „Romsko srce“ iz Jagodnjaka i Udrugom Romkinja „Kašmir“ iz Belišća predstaviti projekte pod nazivima „Obrazovanjem do ljudskih prava“ i „Udaj se kada si spremna“. S djecom korisnicima Udruge „Kašmir“ provesti će se likovne radionice, upriličiti izložba njihovih radova a sve to uz  glazbeno-scenski nastup najmlađih.

U PU primorsko-goranskoj će u ponedjeljak, 11. travnja učenici riječke Osnovne škole Nikole Tesle prisustvovati igrokazu kojeg su osmislila romska djeca iz Osnovne škole „Omišalj“ s otoka Krka. Nakon igrokaza učenici obje škole prisustvovat će predavanjima koja će održati predstavnici Crvenog križa i policije s osvrtom na problematiku s kojom se susreću djeca romske nacionalnosti.

Inače, Svjetski dan Roma, 8. travnja obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u povijesti Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Svjetski dan Roma najvažniji je uz još dva romska praznika: Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta (2.8.) i Svjetski dan romskog jezika (5.11.).



Stranica