Polic i Ja - razgovori o društvu: Vladimir Obradović o pristupu ratnim zločinima

Iako je rat na našim prostorima završio prije 20 godina,kontroverze o njegovim posljedicama - počinjenim ratnim zločinima i danas traju i nekritički se umanjuju i čak negiraju te prvenstveno služe politizaciji, ističe Obradović. 

Foto: MUP

"Mogu li kriminološka istraživanja pridonijeti objektivizaciji i depolitizaciji pristupa ratnim zločinima?" tema je to predavanja prof. dr. sc. Vladimira Obradovića koje je održano u sklopu aktivnosti Polic i Ja - razgovori o društvu 24. ožujka u Kino dvorani Visoke policijske škole studentima i polaznicima Policijske akademije.

U uvodnom dijelu predavanja Obradović je kazao kako teorijski pristup polazi od činjenice da će teror uvijek biti teror, zločini uvijek zločini, čak i onda kada su izvršeni u ime velikih principa i velikih ideala. Istaknuo je kako su predrasude bitan element kojim se zatvara svijest ljudi i ne otvaramo se prema budućnosti nego stvaramo granice, a to se ogleda i na aktualnoj temi s migrantima koje često prozivamo zbog čega su krenuli u nepoznato. Predrasude su problem današnjice, a sačinjava je pet elemenata od kojih je prvi ogovaranje i ocrnjivanje, drugi socijalna distanca, treći diskriminacija, četvrti fizički napadi i maltretiranje te peti ekstraminacija, odnosno istrebljenje. Kada je u pitanju policijski posao tu predrasude moraju biti apsolutno isključene po pitanju nacionalnosti žrtve.

Iako je rat na našim prostorima završio prije 20 godina,kontroverze o njegovim posljedicama - počinjenim ratnim zločinima i danas traju i nekritički se umanjuju i čak negiraju te prvenstveno služe politizaciji, ističe Obradović.

Postojanje brojnih masovnih zločina ne može biti odgovarajuće objašnjeno postojanjem psiholoških dispozicija počinitelja ili dubokim neprijateljstvom prema žrtvama, koje je tako snažno da nasilje ne može biti spriječeno. Postoje postavke koje mora imati kriminalist i znanstvenik, a to je prvenstveno istinitost.

Na samom kraju predavanja Obradović je kazao kako zakon ne može nikada biti objektan jer za njega je važno da bude pravedan. Znanstvena istraživanja moraju biti objektivna, idejno neutralna, zasnovana na emiprijskim podacima koji su obrađeni sofisticiranim analitičkim postupcima, zaključuje Obradović.



Stranica