Nastupni posjeti veleposlanika kod ministra Orepića

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić primio je danas, 5. travnja u Ministarstvu u nastupni posjet veleposlanike triju zemalja.

 

Foto: MUP

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić primio je danas, 5. travnja u Ministarstvu u nastupni posjet veleposlanike triju zemalja.

Ujutro se prvo sastao s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Juliete Valls Noyes.U pratnji veleposlanice bio je drugi tajnik i konzul Eric Williams i ataše za regionalnu sigurnost Colin Bucknor.

Na sastanku se govorilo o dobrim odnosima Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država te nastavku suradnje u budućnosti.

Bilo je riječi o suradnji Vlade SAD-a i MUP-a RH u projektu na Policijskoj akademiji „Patrnership for education - Partnerstvo za regionalnu  policijsku obuku“ koje se provodi od 2013. godine.Razgovaralo se i o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u Europi te migrantskoj krizi. 

U podne ministar Vlaho Orepić primio je Danielu Karagjozosku, veleposlanicu Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj.Ministar i veleposlanica su izrazili želju za nastavkom još uspješnije suradnje kako na razini država, tako i dvaju ministarstva.

I na ovom sastanku se govorilo o aktualnim sigurnosnim izazovima u Europi, a posebno na ovom dijelu kontinenta.

Istaknuta je jako dobra suradnja makedonske i hrvatske policije u suzbijanju migrantske krize. Naime, na makedonsko-grčkoj granici hrvatski i makedonski granični policajci radili su zajedno na profiliranju migranata.   

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić sastao se danas i s veleposlanikom Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Andreasom Wiedenhoffom.

Na sastanku je prisustvovala i asistentica i prevoditeljica policijskog časnika za vezu Lujza Živković.

Istaknuta je dobra suradnja dvije zemlje i resornih ministarstva posebno u projektima Sigurna turistička sezona i Zimska turistička sezona kad austrijski policajci u srpnju i kolovozu sudjeluju u ophodnjama s hrvatskim kolegama na jadranskoj obali, a hrvatski policajci u austrijskim skijalištima.

Također, govorilo se o suradnji austrijske i hrvatske policije u migrantskoj krizi.

Sastancima je uz ministra Orepića prisustvovao i Dalibor Jurić, ovlašten za obavljanje poslova voditelja Službe za europske i međunarodne poslove i prevođenje.



Stranica