Partnerstvo za obuku o financiranju terorizma

Treći od ukupno četiri planirana ovogodišnja modula projekta „Partnerstvo za obuku“ na temu Financiranje terorizma, započeo je u ponedjeljak 8. lipnja na Policijskoj akademiji.

Foto: MUP

Treći od ukupno četiri planirana ovogodišnja modula projekta „Partnerstvo za obuku“ na temu Financiranje terorizma, započeo je u ponedjeljak 8. lipnja na Policijskoj akademiji. U trećoj godini ovog uspješnog projekta stalnim hrvatsko-američkim partnerima priključilo se i francusko veleposlanstvo u RH te francusko Ministarstvo unutarnjih poslova. Vrijednost projekta prepoznala je i Republika Slovenija, čiji policijski službenici također sudjeluju u ovim edukacijama.

Na otvaranju modula sudionicima se obratila pomoćnica načelnika za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju i voditeljica CEPOL tima Hrvatska Danijela Petković, poželjevši im dobrodošlicu u ime načelnika Policijske akademije Želimira Radmilovića. Istaknula je kako je projekt „Partnerstvo za obuku“ dobar primjer međunarodne policijske suradnje koji jača regionalno partnerstvo, budući da tijekom sve tri godine provođenja u programu sudjeluju predstavnici policija, državnih odvjetništava i nadležnih institucija Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije, a od ove godine i Slovenije. „Tijekom protekle tri godine, kroz edukacije u sklopu ovog projekta prošlo je preko 300 policijskih službenika i državnih odvjetnika što, uz rezultate evaluacije, potvrđuje kako se radi o uspješnom projektu. Tema „Financiranje terorizma“ predstavlja globalni fenomen, prijetnju koja je stvarna i aktualna i koja se danas na žalost događa svugdje u svijetu. Predstavnici policije, državnih odvjetništava, nacionalnih banaka i financijskih institucija koji sudjeluju u ovoj edukaciji imat će prilike razmijeniti iskustva i čuti zanimljiva predavanja raznih stranih i hrvatskih predavača. S obzirom na nedavne terorističke napade u Francuskoj, uvjerena sam da će posebno zanimljiva biti predavanja Julie Irving, kapetanice pri Francuskoj antiterorističkoj  jedinici za koordinaciju MUP-a kao i ona Josepha Hoakansona, višeg specijalnog agenta Odjela za borbu protiv terorizma FBI-a", dodala je.

Colin Bucknor, američki časnik za sigurnost u veleposlanstvu SAD-a rekao je kako američko veleposlanstvo ovu obuku smatra jednom od najvažnijih koje su pripremili za 2015. godinu. „Pristup financiranju terorizma nije lagan, on zahtjeva izuzetno puno napora da bi se ovakvim istragama pravilno pristupilo. Pronalazak novca i izvora financiranja uvelike će olakšati uspješno zatvaranje slučajeva povezanih s ovim kriminalom. Zato aktivno sudjelujte u predavanjima, postavljajte pitanja, ulazite u rasprave, razmijenite iskustva, učite jedni od drugih. Spoznaje o situacijama u vašim zemljama i nama su od velike pomoći kako bi znali što možemo očekivati, kako možemo djelovati i što možemo učiniti“, poručio je.



Stranica