Projekt „Život može biti lijep“ u Slavonskom Brodu

Započela je provedba interaktivnog preventivnog pilot-projekta univerzalne prevencije pod nazivom „Život može biti lijep“. Na samom početku edukativnog druženja, učenici su od Sandre Veber, voditeljice Službe prevencije Ravnateljstva policije doznali da se Projektom, odnosno kroz provedbu četiri sastavnih komponenti, postiže multidisciplinarni pristup usmjeren na prevenciju

Foto: PU brodsko-posavska

Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova u suradnji s  društveno odgovornim subjektima, među kojima je istaknuti partner i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, jučer je u Slavonskom Brodu predstavilo i započelo s provedbom interaktivnog preventivnog pilot-projekta univerzalne prevencije pod nazivom „Život može biti lijep“.

Na samom početku edukativnog druženja, učenici su od Sandre Veber, voditeljice Službe prevencije Ravnateljstva policije doznali da se Projektom, odnosno kroz provedbu četiri sastavnih komponenti, postiže multidisciplinarni pristup usmjeren na prevenciju ne samo ovisnosti već i zloporabe svih opojnih sredstava. „Društveno odgovorne institucije i pojedinci; policajci, profesori, psiholozi, zdravstveni radnici i umjetnici, danas su tu u vašoj školi zbog vas, svi s istom željom, a to je, da svakog od vas potaknu na kritičnost u rizičnim situacijama kako bi vaši idući životni koraci bili rezultat dobrog odabira, i po vas, a u konačnici i po vašu kvalitetu života!“, istaknula je Sandra Veber u razgovoru s mladima.

Usmjeren na prevenciju ovisnosti i zlouporabe opojnih sredstava kod učenika osnovnih škola Projekt koristi i scensko interaktivnu formu kroz edukativnu monodramu istog naziva koji nosi i sam projekt, a koju je kroz izvedbu dijela njezinih ulomaka učenicima Osnovne škole „Bogoslava Šuleka“ iz Slavonskog Broda na učenicima blizak način izveo poznati hrvatski glumac Ivo Gregurević. Kroz prepričane susrete njegovih prijatelja s ovisnošću i posljedicama koje ona nosi, poznati je glumac učenike potaknuo na pitanja i komentare čime je postignuta otvorena komunikacija koja govori u prilog, da i bez opijata život može biti lijep. Nakon pozdravne riječi Mate Elkaza ravnatelja škole, a potom i nastupa glumca Ive Gregurevića, govorilo se o tome zašto odabrati riječ „ne“ pri susretu s opojnim sredstvima. S policijskog aspekta, argumentirano su s učenicima prodiskutirali Damir Maračić predavač na Visokoj policijskoj školi Policijske akademije i Ivan Pakšić policijski službenik za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske.

Zdravstveni osvrt na tu temu pružio im je Ante Cvitković ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, a sa psihološkog aspekta obratila se Dunja Belaj Faktor, psihologinja u Udruzi za borbu protiv ovisnosti „Ne-ovisnosti“. Na samom kraju kroz prizmu pedagogije, s učenicima je o toj temi razgovarala pedagoginja Željka Labavić.

Kroz podizanje svijesti o opasnostima koje nose opojna sredstva, osnaživanje temeljem znanja raznih stručnjaka koji se s događajima i sudbinama povezanim s opojnim sredstvima često susreću, uz uključivanje učenika u aktivnosti u kojima nisu statični slušatelji već akteri, vježbaju se njihove socijalne vještine koje će im kroz njihovo odrastanje, biti alat zaštite od svega rizičnog s čime će se, na žalost, možda, nekada u životu susresti. Osnaženi znanjem i potaknuti u potrebi samozaštite, debatirali su učenici završnih razreda Osnovne škole „Bogoslava Šuleka“ i to žustro, kritički i afirmativno, potkrjepljujući i braneći različite stavove činjenicama, te na kraju zaključili:

„Bilo kakva ovisnost, a pogotovo ovisnost o drogama nosi sa sobom posljedice i to trajne! Naš život može bit i lijep ako kažemo NE ovisnosti, i to je ono što mi svi želimo“.  



Stranica