Uzvratni posjet Policijskoj školi u Slupsku

Dogovorena je razmjena nastavnika i zajedničke radionice u području policijske taktike, tehnika i policijskih intervencija, policijskih vještina, sporta i samoobrane te razmjena instruktora za rukovanje vatrenim oružjem. 

Foto: MUP 

Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova RH, od 17. do 20. ožujka, boravili su u uzvratnom posjetu Policijskoj školi u Slupsku u Poljskoj.

Načelnik Policijske akademije Želimir Radmilović, pomoćnica načelnika za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Danijela Petković, voditelj Policijske škole Marjan Žuljević i voditelj Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju Silvio Bratković tijekom svog boravka u Poljskoj  razgovarali su o bilateralnoj suradnji budući da je u Zagrebu prilikom posjeta poljske delegacije u listopadu 2013., potpisano pismo namjere između Policijske škole u Slupsku i Policijske akademije.

Dogovorena je razmjena nastavnika i zajedničke radionice u području policijske taktike, tehnika i policijskih intervencija, policijskih vještina, sporta i samoobrane te razmjena instruktora za rukovanje vatrenim oružjem.

Također, upućen je poziv poljskim kolegama da sudjeluju u utrci „Wings for life“ koja će se trčati 4. svibnja 2014. u Zadru i u kojoj će sudjelovati i polaznici Policijske akademije. Načelniku Policijske akademije darovana je poljska policijska odora, a Policijska akademija poslat će hrvatsku policijsku odoru za njihov Policijski muzej.

Tijekom trodnevnog posjeta Poljskoj, predstavnici MUP-a RH sastali su se s načelnikom Policijske škole u Slupsku, Jacekom Gilom i suradnicima te gradonačelnikom Slupska.  Organiziran je i obilazak Muzeja škole, simulacijskih prostora, predavaonica, sportskih dvorana te razgledavanje vijećnice i ostalih gradskih znamenitosti. Također, predstavnici MUP-a posjetili su i policijsku postaju u Ustki na Baltičkom moru, koje je poznato odmaralište u ljetnim mjesecima.

Policijska škola iz Slupska najstarija je Policijska škola u Poljskoj s tradicijom dužom od 65 godina. Danas je jedna od pet policijskih škola koliko ih djeluje u Poljskoj (Pila, Katowice, Legionowo i Szczytno).

Škola također organizira tečajeve iz područja stručnog usavršavanja i osposobljavanja, većinom za ciljanu skupinu instruktora koji se bave praktičnom obukom i policijskim treningom, te srednju razinu policijskih rukovoditelja u području održavanja javnog reda i mira i naročito prevencije. Policijska škola odgovorna je i za pripremu policijskih službenika koji sudjeluju u mirovnim misijama, kao na primjer, Kosovu. Ukupni kapacitet škole je 1100 polaznika, a  broj predviđenih radnih mjesta je 304, dok je trenutno zaposleno 147 policijskih službenika i 132 civila. Budžet škole iznosi oko šest milijuna eura, a školom upravlja načelnik s dva zamjenika.

Policijska škola iz Slupska surađuje s policijama susjednih zemalja, naročito Njemačke i Litve kroz razmjenu studenata i zajedničke obuke, a sudjelovala je i u europskim Leonardo Da Vinci - Erazmus Plus projektima koji se odnose na cjeloživotno učenje.



Stranica