Nezakonito trgovanje i krijumčarenje tema drugog modula Partnerstva za obuku

Drugi modul tradicionalnog i hvalevrijednog projekta Partnerstvo za obuku 2015., na temu Nezakonito trgovanje i krijumčarenje, započeo je danas na Policijskoj akademiji.

Foto: MUP

Na temu Nezakonito trgovanje i krijumčarenje, započeo je u ponedjeljak, 20. travnja, na Policijskoj akademiji drugi modul tradicionalnog i hvalevrijednog projekta Partnerstvo za obuku 2015. Stručna predavanja ovog tjedna pratit će 23 policijska službenika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije te Slovenije.  

Prilikom otvaranja drugog modula, načelnik Policijske akademije Želimir Radmilović podsjetio je kako je organizaciju ovog Projekta potaknula upravo svijest o tome da organizirani kriminalitet i terorizam ne poznaju nacionalne granice i svijest da male države nemaju dovoljno resursa i kapaciteta da bi se same mogle boriti protiv takvih vrsta kriminaliteta. „Dosadašnja iskustva potvrđuju da smo na dobrom putu i nadam se da će i nastavak ovih aktivnosti ići u tom smjeru“, zaključio je.

Američki časnik za sigurnost u Veleposlanstvu SAD-a Colin Bucknor naglasio je kako Vlada SAD-a vjeruje da je ovaj Projekt vrlo koristan za cijelu regiju što je glavni razlog njihove uključenosti u organizaciju obuke. „Svake godine nastavljamo s razvojem ovakvih modula. Teme koje će se pratiti tijekom ovog tjedna pokrivaju sve segmente organiziranog kriminala kao i neka druga područja koja se nadamo da ćete naći korisnima. Na vas gledamo kao srce i dušu operacija koje se odnose na ove teme“, istaknuo je u svom obraćanju sudionicima obuke.

Teme na koje će sudionici slušati predavanja tijekom sljedećih pet dana su: krijumčarenje droga, nezakonito trgovanje i krijumčarenje ljudima, krijumčarenje visokotarifnih roba, nezakonito trgovanje oružjem, identifikacija vatrenog oružja i streljiva, nezakonito trgovanje oružjem, vatrena oružja kućne izrade, nezakonito trgovanje oružjem putem Interneta. Predavanja će održati voditelji stručnih službi Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Carinske uprave te specijalni agent Agencije za borbu protiv zlouporabe alkohola, duhana i vatrenog oružja Michel Alongi.



Stranica