Priprema za ulazak u schengenski prostor

Projekt „Priprema za implementaciju i korištenje Schengenskog informacijskog sustava SIS/S.I.Re.N.E. i Europskog uhidbenog naloga EAW“  

Foto: MUP

Projekt „Priprema za implementaciju i korištenje Schengenskog informacijskog sustava SIS/S.I.Re.N.E. i Europskog uhidbenog naloga EAW“ započeo je danas svečanim otvaranjem u amfiteatru Ravnateljstva policije. Projekt provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske u suradnji s Odjelom policije pod Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Litve i Državnim odvjetništvom Republike Litve. Cilj ovog 188.889,00 eura vrijednog projekta je jačanje kapaciteta i stručnosti ključnih nositelja implementacije i korištenja Schengenskog informacijskog sustava (SIS/SIRENE) i Europskih uhidbenih naloga (EUN). Svrha mu je pomoći Republici Hrvatskoj u postizanju Schengenskih standarda, u skladu s europskom pravnom stečevinom. Njegovom provedbom Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske žele ojačati svoje kapacitete i stručnost svojih službenika uključenih u implementaciju i korištenje Schengenskog informacijskog sustava i Europskih uhidbenih naloga.

Svečanosti otvaranja nazočili su pomoćnik ministra za materijalno financijske poslove Nebojša Kirigin, zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec, savjetnica ravnateljice Pravosudne akademije Sanda Hrasto, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Litve Tomas Krušna, voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analize pri predstavništvu Europske komisije u Republici Hrvatskoj Mirella Rašić, voditelj Ureda u Veleposlanstvu Litve u Zagrebu Deividas Stankevičius te brojni domaći i strani uzvanici.

Voditelj Projekta države članice Edmunduas Jankunas i voditelj Projekta za Hrvatsku Marijo Rošić na svečanom su otvaranju pružili sveobuhvatne informacije o njegovoj strukturi i provedbi te su predstavili očekivane rezultate, a projekt bi trebao rezultirati jačanjem kapaciteta i stručnosti službenika Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa RH uključenih u implementaciju i korištenje Schengenskog informacijskog sustava i Europskih uhidbenih naloga te obučiti policijske službenike i predstavnike pravosuđa, kako bi svi ključni nositelji u ovoj suradnji imali potpuni uvid u sve faze procesa, što će u konačnici dovesti do uspješne implementacije i korištenja Schengenskog informacijskog sustava i Europskih uhidbenih naloga.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec istaknuo je kako je ovaj projekt izuzetno važan za policiju ali i za sva druga državna tijela uključena u njegovu realizaciju i samo je jedna u nizu mjera koje poduzima MUP u uključivanju hrvatske policije u veliku zajedničku obitelj nacionalnih policija na schengenskom području. „Implementacijom i korištenjem Schengenskog informacijskog sustava olakšat će se, između ostalog, i korištenje instrumenata Europskog uhidbenog naloga čime će se pospješiti zaštita svih građana i pravnih subjekata u RH, a hrvatskoj policiji i pravosudnim tijelima olakšat će se suradnja s drugim policijama i pravosudnim tijelima, čime će ojačati borba protiv svih oblika kriminaliteta na području Republike Hrvatske i na području EU. Projekt je značajan iskorak u pravom smjeru“, rekao je Vnučec dodatno naglasivši ulogu i značaj stručnjaka iz zemlje partnera, Litve, koji će svojim sudjelovanjem dati velik doprinos uključivanju hrvatske policije u veliku europsku obitelj.



Stranica