Održano međunarodno policijsko natjecanje u praktičnom streljaštvu u povodu Dana policije

Na streljani Dotrščina u Zagrebu povodom obilježavanja Dana policije i blagdana Svetog Mihovila u srijedu 1. listopada održano je VII. međunarodno policijsko natjecanje u praktičnom streljaštvu. 

Foto: MUP

Na streljani Dotrščina u Zagrebu povodom obilježavanja Dana policije i blagdana Svetog Mihovila u srijedu 1. listopada održano je VII. međunarodno policijsko natjecanje u praktičnom streljaštvu.

Natjecanje su organizirali Zapovjedništvo specijalne policije, Antiteroristička jedinica Lučko i Policijska akademija MUP-a RH, a natjecalo se sa četiri različita oružja – pištolj, strojnica, jurišna puška i repetirajuća sačmarica. Sudjelovalo je 69 natjecatelja iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, podijeljenih u 18 ekipa.

Praktično streljaštvo je streljačka disciplina koja u sebi objedinjuje nekoliko elemenata:

  • sigurnost – vrlo stroga sigurnosna pravila koja su uvijek prisutna na nekom od treninga ili natjecanja istovremeno smanjuju vjerojatnost nesretnih slučajeva i uče korisnike vatrenog oružja rukovati sa istim na siguran način;
  • preciznost – označava pojam pogađanja zadanog cilja sa svrhom postizanja što boljeg rezultata;
  • snaga – označava silu potrebnu da se određena meta (većinom metalna) sruši;
  • brzina – označava pojam koji se odnosi na što kraće izvođenje pojedinog zadatka na treningu ili natjecanju (naravno nikako na štetu prvog i najvažnijeg elementa – sigurnosti).

U praktičnom streljaštvu, natjecatelj mora spojiti ranije navedene elemente u jedno tj. u tzv. "pobjedničku" kombinaciju, kako bi postigao što bolji rezultat. Većina angažiranja meta događa se na udaljenostima do oko 20 metara. Višestruke mete, pokretne mete, reaktivne mete koje padaju kad ih se pogodi, kaznene (nedozvoljene) mete koje su pomiješane s ostalim metama, djelomično skrivene mete, gađanje meta u kretanju, savladavanje prepreka, pravilno postavljanje taktike prije rješavanja streljačke staze, samo su neki segmenti koji se pojavljuju u ovom vrlo dinamičnom i fizički vrlo zahtjevnom vidu streljaštva.

Velika pozornost pridaje se mjerama sigurnosti i pravilnom rukovanju s oružjem, te praktično streljaštvu u tom obliku je vrlo bitna vještina za policijske službenike.

Ispred Ravnateljstva policije natjecale se ekipe ATJ Lučko, Specijalne jedinice policije iz Rijeke i Osijeka, Policijske akademije, te ekipe interventne policije iz Bjelovara, Siska, Virovitice i Zadra, ekipa Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Udruge veterana specijalne policije, Vojne policije Oružanih snaga RH te Bojne za specijalna djelovanja. Od ekipa iz inozemstva natjecali su se pripadnici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave MUP-a, te SIPA-e (Državna agencija za istrage i zaštitu) iz Bosne i Hercegovine i Specijalne antiterorističke jedinice  MUP-a Republike Srbije.

Natjecateljima su se u ime organizatora obratili Alen Klabot, zapovjednik ATJ Lučko, Marjan Žuljević, voditelj Policijske škole „Josip Jović“, koji su u svom obraćanju naglasili važnost praktičnog streljaštva u obuci i radu policijskih službenika.

U provedbi natjecanja sudjelovali i polaznici Programa prekvalifikacije odraslih za zanimanje policajka/policajac, koji su svojim radom i pomoći sucima dali značajan doprinos u odvijanju natjecanja.

Najboljim ekipama i pojedincima nakon završetka natjecanja dodijeljena su prigodna priznanja i medalje. U pojedinačnoj konkurenciji najbolji su bili: Ljubiša Momčilović (SAJ MUP Republika Srbija), Hrvoje Marić (Policijska akademija, MUP Republika Hrvatska) i Goran Stojanović (SAJ MUP Republika Srbija), a u ekipnoj 1. mjesto osvojila je ekipa SAJ (MUP Republika Srbija), 2. Policijska akademija (MUP Republika Hrvatska) i 3. ATJ Lučko (MUP Republika Hrvatska).

U  ženskoj konkurenciji najbolja je bila Valerija Bencerić (Policijska akademija, MUP RH).



Stranica