"Vi ste povijest policije"

„Vi ste povijest policije!“-riječi su kojima se zamjenik ministra Evelin Tonković obratio prisutnim umirovljenicima unutarnjih poslova na Godišnjoj skupštini Udruge umirovljenika unutarnjih poslova Zagreb održanoj danas u prostorijama Visoke policijske škole na Policijskoj akademiji. Nakon što je izrazio poštovanje i zahvalu  umirovljenicima na svemu što su svojim radom učinili za razvoj policije, zamjenik ih je pozvao da se prijedlozima uključe u javnu raspravu koja se trenutno vodi u Ministarstvu unutarnjih poslova, a koja se odnosi na što kvalitetniju pravnu zaštitu policijskih službenika kako bi bez straha mogli zakonito obavljati svoje zadaće. „Moj je stav i želja da se što više uključite u naš sustav jer sutra ćemo mi biti na Vašem mjestu.“- zaključio je zamjenik Tonković.

Skupština je svečano otvorena intoniranjem himne zbora Policijske akademije  i minutom šutnje kojom je odana počast svim policijskim službenicima koji nisu doživjeli mirovinu i onima koji su je doživjeli, ali više nisu među nama.

Godišnja skupština započeta je prigodnim obraćanjima  u kojima su se, pored zamjenika Tonkovića, prisutnima obratili i predstavnici sindikata Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata policije i Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske, koji su zaključili da je u interesu sadašnjih, ali i budućih umirovljenika (među koje će i sami spadati) da se uvjeti i iznos mirovine poboljšaju te su pozvali Udruge umirovljenika da im se obrate za pomoć koju će im oni, u svojim mogućnostima, svesrdno pružiti.

Predsjednik Zajednice udruga umirovljenika unutarnjih poslova, Joža Pfeifer, također je pozdravio sve prisutne te je zahvalio zamjeniku ministra Tonkoviću i Ministarstvu unutarnjih poslova na odazivu i pomoći koju su im pružili u borbi da se uvjeti i iznos mirovina umirovljenih policajaca poboljšaju, pogotovo što su u svojim dosadašnjim nastojanjima nailazili samo na obećanja ili odbijanja. Potpredsjednica Hrvatske stranke umirovljenika i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Višnja Fortuna, u svojem je obraćanju istaknula dosadašnju uspješnu suradnju sa Udrugom umirovljenika Zagreb koja će se nastaviti i dalje bez obzira na smanjena financijska sredstva koja su im ove godine na raspolaganju.

Na radnom dijelu skupštine predsjednik udruge umirovljenika unutarnjih poslova Zagreb, Savo Eškičević u kratkim je crtama iznio Izvješće o radu Udruge i financijsko izvješće za prošlu godinu te planove za ovu godinu. Kao ključna postignuća prošle godine, istaknuo je priključenje Udruge  Matici umirovljenika Hrvatske, čime su naši umirovljenici stekli mnoge pogodnosti, češće ažuriranje web stranice Udruge putem koje članovi mogu dobiti sve relevantne informacije, a pri kraju je i unošenje podataka u sustav za automatsku obradu podataka koji će uvelike olakšati sve korake za ostvarivanje određenih prava i pogodnosti za članove. Međutim, kao najvažnije, istaknuo je sastanak održan u Ministarstvu unutarnjih poslova koji je doveo do sastanka sa ministrom financija, Slavkom Linićem, čime su ostvareni prvi koraci prema naprijed u borbi da se mirovine umirovljenika unutarnjih poslova izuzmu iz kategorije povlaštenih mirovina te da svaki umirovljeni djelatnik ministarstva unutarnjih poslova ima pravo odabrati propis po kojem će mu se obračunati mirovina. Na kraju je još jednom zahvalio svima koji potpomažu rad Udruge, a posebice Policijskoj akademiji koja im je omogućila da „nakon niza godina lutanja završe u svojoj kući.“



Stranica