Jačanje njemačko-hrvatskog partnerstva i u 2025. godini

Posjet njemačkog časnika za vezu Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik"

Dana 10. srpnja 2024. godine njemački časnik za vezu Tim Novottnick i njegova asistentica Kristina Pavlek sudjelovali su na radnom sastanku s načelnikom Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josipom Ćelićem i zamjenicom načelnika Mirjanom Abramović. S obzirom na to da je tema sastanka bilo jačanje bilateralne suradnje, na sastanku su sudjelovali i voditelj Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Nikola Slamek te pomoćnica Lidija Pentavec.

Na sastanku je predstavljen novi program obuke namijenjene policijskim službenicima država zapadnog Balkana koje nisu članice EU. Riječ je o naprednoj obuci za multiplikatore koju su zajednički razvili hrvatski i njemački treneri - i koja će polaznicima osigurati profesionalna znanja i vještine iz područja zaštite granice, ali i alate za organiziranje i provođenje praktičnih obuka za graničnu policiju u njihovim zemljama.

Načelnik Ćelić istaknuo je kako obrazovne institucije država EU, u ovom slučaju Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ i Savezna policijska akademija Savezne Republike Njemačke iz Lübecka, moraju zajedničkim radom postaviti standarde za provođenje obuka državama nečlanicama EU i primjerima dobre prakse pomoći u radu policijskim službenicima granične policije država u okruženju. Zamjenica Abramović dodala je kako su njemački partneri pozdravili ideju razvijanja dodatnih specijalističkih obuka, s naglaskom na obučavanje multiplikatora iz aktualnih tema koje su nužne policijskim službenicima na terenu. Izrazila je i zadovoljstvo novim programom, koji će dodatno učvrstiti partnerstvo i postaviti nove smjernice u zajedničkom radu.

Prva obuka prema novom programu provest će se u rujnu u Smještajnom objektu granične policije „Mladost“ u Kuparima, pod vodstvom hrvatskih i njemačkih trenera. U rujnu će na obuci sudjelovati i predstavnik savezne Policijske akademije SR Njemačke za međunarodne poslove Dirk Ruge, uz čiju se potporu zajedničke obuke provode od 2020. godine. Specijalistička obuka rezultat je evaluacije obuke „Common effort on capacity building: Border surveillance with respect to human rights“, koja je provedena tijekom službenog posjeta predstavnika Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Saveznoj policijskoj akademiji u prosincu 2023. godine.

Policijski časnik za vezu Novottnick također je pozdravio novi program i naveo kako je jedan od ključnih ciljeva ovog hrvatsko-njemačkog partnerstva upravo stvaranje novih zajedničkih obuka i osiguravanje dodatnih znanja i vještina kroz primjere dobre prakse policijskim službenicima država nečlanica EU. Naglasio je i kako je vrlo bitno pružiti pomoć svim državama koje su opterećene migrantskom krizom, posebno kroz obuke i edukacije koje su tim državama potrebne, te dodao kako je ključno održavati stalnu komunikaciju između Njemačke i Hrvatske, jačati bilateralnu suradnju između dvije države te stvarati nove edukacije za 2025. godinu, s posebnim naglaskom na suradnju s državama zapadnog Balkana.  

Na kraju sastanka Tim Novottnick darovao je načelniku Ćeliću bilten Savezne policije SR Njemačke „Bundespolizei Kompakt“, u kojem je objavljen članak o suradnji Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ i Savezne policijske akademije.

Stranica