Održan okrugli stol o pluralnom policijskom djelovanju

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ okupila znanstvenike i stručnjake na raspravi o konceptu pluralnog policijskog djelovanja

U predvorju Policijske škole „Josip Jović“ na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ 19. lipnja održan je okrugli stol „Pluralno policijsko djelovanje - partnerstvo za sigurnost“.

Okupili su se slovenski i hrvatski znanstvenici i stručnjaci koji su u uvodnim izlaganjima i na dva panela raspravljali o tzv. pluralnom policijskom djelovanju koje podrazumijeva da na javnim i polujavnim prostorima, uz policiju, djeluju i drugi pružatelji usluga u području sigurnosti.

Tako je redoviti profesor na Fakultetu sigurnosnih znanosti Sveučilišta u Mariboru Branko Lobnikar održao uvodno izlaganje i iznio teorijski okvir „Plural policinga“, definirao ključne dionike tog koncepta te predstavio prednosti, ali i izazove takvog pristupa pružanja sigurnosti.

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Slobodan Marendić iznio je praktična iskustva u pluralnom policijskom djelovanju na primjeru poznatoga glazbenog festivala Ultra Europe, koji se već dulje održava u Splitu. U izlaganju je prikazana organizacijska i provedbena složenost osiguravanja sigurnosti tijekom velikih javnih događanja. Uz ključne aktere zadužene za sigurnost u različitim segmentima, istaknuta je i važnost raznovrsnih pratećih službi koje svojim aktivnostima neizravno pridonose ukupnoj sigurnosti.

Na prvom panelu o perspektivama pluralnog policijskog djelovanja sudjelovali su: predsjednica ceha zaštitara Lidija Stolica, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić, prof. dr. sc. Irena Cajner Mraović s Fakulteta hrvatskih studija i prof. dr. sc. Andrej Sotlar s Fakulteta sigurnosnih znanosti Sveučilišta u Mariboru. Sudjelovanje profesora Sotlara omogućilo je usporedbu hrvatskih i slovenskih iskustava u pluralnom policijskom djelovanju. Raspravljalo se o problemima u području privatne zaštite, kadrovskom deficitu i ranije iskazanoj potrebi zajedničkih obuka javnih i privatnih pružatelja sigurnosti.

Kao ključan izazov prepoznata je potreba da se suradnja dionika javne i privatne sigurnosti podigne na razinu konstruktivnog partnerstva sa sinergijskim učinkom. Bilo je riječi i o standardima kvalitete u području privatne sigurnosti, razini prihvaćanja pluralizacije i privatizacije u sigurnosti te ravnoteži privatnog i javnog interesa u području privatne sigurnosti. Na raspravi je postignut konsenzus o velikom doprinosu privatne sigurnosti u krizi izazvanoj pandemijom virusa COVID-19 te ponovno istaknuta inicijativa formaliziranja suradnje sektora korporativne i privatne sigurnosti te policije osnivanjem zajedničkog koordinirajućeg tijela.

„Rad policije u pluralnim sigurnosnom okruženju i sinergija s drugim pružateljima usluge sigurnosti“ bio je naziv druge panel-rasprave na kojoj su sudjelovali: načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić, zamjenik načelnika PU istarske Božo Kirin, voditelj Inspekcije za privatnu zaštitu i detektivske poslove Sandro Šegedin i savjetnik u Upravi AKD-Zaštita Milan Dujmović.

Panel je pružio uvid u konkretne primjere pluralnog policijskog rada u Rovinju i Puli te potvrdio praktične koristi za opću sigurnost. Ti su primjeri dokaz učinkovitosti navedenog pristupa i mogućnosti njegove primjene u turističkim središtima te potvrda pozitivnog normativnog okruženja za sudjelovanje privatnih pružatelja usluga u poslovima sigurnosti na javnim prostorima.

Panelisti su raspravili i o temama poput ravnoteže između rada policije i nepolicijskih pružatelja usluga u području sigurnosti te istaknuli da vidljiva suradnja privatnih zaštitarskih tvrtki s policijom pridonosi njihovu kredibilitetu pred potencijalnim poslodavcima.

Zaključno, načelnik Josip Ćelić potvrdio je spremnost da Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ više sudjeluje u edukaciji, stručnom usavršavanju i treningu nepolicijskih pružatelja usluga sigurnosti te da u tom smislu raspolaže značajnim stručnim potencijalima.
  

Pisane vijesti