Veleposlanica Rayes svečano otvorila treći modul regionalnog programa „Partnerstvo za obrazovanje - Partnership for Education“

U Zagrebu je svečano otvoren treći modul regionalnog programa „Partnership for Education“
 

Od 13. do 17. svibnja 2024. na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ održava se treći od šest planiranih modula „Dark Web Forum“ namijenjen policijskim službenicima zemalja Jugoistočne Europe.
 
U spomenutom modulu sudjeluje 19 policijskih službenika iz Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Kosovo, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Srbije i Republike Hrvatske kojima će svoja teorijska i praktična znanja i iskustva prenijeti stručnjaci američkih agencija za provedbu zakona DEA-e, FBI-a i USSS-a.
 
Na otvorenju trećeg modula zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić istaknuo je iznimno dobru suradnju hrvatske policije i američkih agencija za provedbu zakona koja se očituje i u području provođenja zajedničkih obuka, ali i u operativnoj suradnji: „Upravo dugogodišnji kontinuitet provedbe ovog edukativnog programa najviše govori o njegovoj važnosti u području sigurnosti jer tijekom 11 godina provedbe postiže se njegov cilj: čvrsta i efektivna međunarodna suradnja tijela za provedbu zakona u borbi protiv najsloženijih oblika kriminaliteta te posljedično niz uspješno provedenih međunarodnih kriminalističkih istraživanja.“
 
Također, zamjenik glavnog ravnatelja policije Barić iskoristio je priliku i zahvalio Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj na velikoj financijskoj pomoći kojom je poboljšana infrastruktura Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“, ali i donacijama Ministarstvu unutarnjih poslova neposredno nakon zagrebačkog potresa 2020. godine.
 
Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj NJ. E. Nathalie Rayes u svom govoru istaknula je iznimnu važnost Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ kao regionalnog obučnog centra za provođenje programa „Partnership for Education“. Naglasila je važnost i nužnost međunarodne suradnje u borbi protiv svih oblika kriminaliteta: „Kao što znate, nijedna država samostalno ne može suzbiti organizirani kriminalitet, korupciju i terorizam. Ti oblici transnacionalnog kriminaliteta zahtijevaju međuresornu i međuagencijsku suradnju te multidisciplinarni pristup u razmjeni informacija i provođenju zajedničkih istraga. Stoga je dužnost svih nas, posebice na upravljačkim pozicijama, policijskim organizacijama osigurati nužne resurse i obuke za suočavanje s prekršiteljem zakona“.
 
Modul „Dark Web Forum“ nastavak je niza ranije održanih obuka u području istraživanja organiziranog kriminaliteta koji se djelomično ili u potpunosti događa u kibernetičkom prostoru. Cilj je obuke proširiti znanja i vještine potrebne za lakše snalaženje u području kibernetičkog kriminaliteta, posebno dark weba, provođenju prikrivenih istraga i prikupljanju dokaza za suzbijanje nezakonitih aktivnosti na internetu.
 
Tijekom posjeta Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ veleposlanica Rayes obišla je u pratnji zamjenika glavnog ravnatelja policije Barića i načelnika Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Ćelića prostore koji su obnovljeni i opremljeni donacijama Vlade Sjedinjenih Američkih Država. Uz učionicu za borbu protiv kibernetičkog kriminaliteta, u kojoj se održava treći modul programa, veleposlanica Rayes obišla je teretanu opremljenu u svibnju 2021. te 2. kat 3. paviljona koji je obnovljen i opremljen u rujnu 2021. godine.
 
***
 
„Partnerstvo za obrazovanje - Partnership for Education“ zajednički je projekt Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj (ureda ICITAP-a) i Ministarstva unutarnjih poslova koji je započeo u ožujku 2013. godine.
 
Cilj je programa ojačati regionalnu policijsku, ali i državnoodvjetničku suradnju, koristeći hrvatska iskustva u ispunjavanju kriterija za pristupanje Europskoj uniji, poboljšati razmjenu informacija i iskustava te stvoriti neformalnu regionalnu mrežu stručnjaka u području borbe protiv organiziranog kriminaliteta, korupcije i terorizma iz zemalja jugoistočne Europe: Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Kosova, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Srbije.
 
Provođenjem ovog programa obrazovanja Policijsku akademiju prepoznali su američki partneri kao edukacijskog lidera u regiji s odgovarajućim stručnim i profesionalnim znanjima.
 
Od početka provođenja programa, uključujući i ovaj treći modula, provedeno je ukupno 58 modula/obuke i educirano je više od 1100 policijskih službenika, državnih odvjetnika i drugih predstavnika agencija i institucija za provedbu zakona u zemljama regije.
 
O uspješnosti i održivosti programa „Partnerstvo za obrazovanje - Partnership for Education“ najbolje govore podaci koje je Ured ICITAP-a prikupio od država sudionica programa, a mjere se nizom uspješno provedenih kriminalističkih istraživanja u području suzbijanja kriminaliteta droga, gospodarskog kriminaliteta, krijumčarenja i trgovanja ljudima i kibernetičkog kriminaliteta, kako na nacionalnim tako i na transnacionalnoj razini.


Pisane vijesti