Nastavak dobre suradnje finskog i hrvatskog MUP-a

Ministrica Räsänen je čestitala Hrvatskoj na svim naporima koje je učinila pri pristupanju Europskoj uniji i zaželjela je dobrodošlicu Republici Hrvatskoj u Europsku uniju 1. srpnja, kao 28-oj državi članici. 

Foto: MUP

Ministrica unutarnjih poslova Republike Finske Päivi Räsänen i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić održali su, 11. travnja, u Ravnateljstvu policije  konferenciju za medije. Prije toga, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova Finske na čelu s ministricom unutarnjih poslova Päivi Räsänen, sastalo se s izaslanstvom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske na čelu s ministrom Rankom Ostojićem.

Dva izaslanstva razgovarala su o bilateralnoj suradnji u sklopu Integriranog upravljanja granicom te zadovoljavanja kriterija Schengena i dostignuća iz poglavlja 24. Također su razgovarali i o regionalnoj suradnji iz područja unutarnjih poslova te suradnji Policijskih akademija.

Ministar Ostojić zahvalio je finskoj ministrici unutarnjih poslova i njezinoj delegaciji na podršci oko prijema u Europsku uniju, svim zajedničkim projektima koji su pomogli na izgradnji kapaciteta MUP-a, kao i nastavku kvalitetne suradnje u budućnosti, prije svega u izgradnji kapaciteta za ulazak u schengenski prostor.

- Suradnju Republike Finske i Hrvatske u području ministarstava unutarnjih poslova mogu ocijeniti kao izuzetno kvalitetnu i zahvaljujem još jednom svim stručnjacima koji su pomogli, kako hrvatskoj policiji tako i Ministarstvu unutarnjih poslova na svim područjima u izgradnji kapaciteta za predstojeće članstvo u Europskoj uniji – rekao je ministar Ostojić.

Ministrica Räsänen je čestitala Hrvatskoj na svim naporima koje je učinila pri  pristupanju Europskoj uniji i zaželjela je dobrodošlicu Republici Hrvatskoj u Europsku uniju 1. srpnja, kao 28-oj državi članici.

Finski parlament u prosincu 2012. ratificirao je pristupni ugovor Hrvatske Uniji. 

- Imali smo zanimljive razgovore oko ulaska Hrvatske u EU i posebice dobru bilateralnu suradnju vezanu uz način na koji se mogu iskoristiti twinning i tailex instrumenti. Finska podupire Republiku Hrvatsku ponajviše u njezinim nastojanjima da pristupi schengenskom prostoru i u tom smislu mi imamo nekoliko područja u kojima bismo mogli ostvariti suradnju kao što su  integrirano upravljanje granicom, obuka policijskih službenika, područje granične kontrole i drugo - rekla je ministrica Päivi Räsänen. 

Ministrica je zaključila da dvije zemlje imaju mnogo toga zajedničkog, kao što je podjednak broj stanovnika i jednako dugu granicu s nekom od država nečlanica Europske unije te da je to jedan od razloga zbog kojeg bi dvije države mogle imati zanimljivu i uspješnu bilateralnu suradnju.

Finsko izaslanstvo obišlo je i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.



Stranica