Završen drugi modul u sklopu projekta „Partnership for education“

U Srednjoj Policijskoj školi tridesetorici policijskih službenika iz šest zemalja JI Europe uručeni certifikati za uspješno završenu obuku drugog modula pod nazivom „Schengenski sporazum i sustav upravljanja državnom granicom“.

Foto: MUP

U Srednjoj Policijskoj školi „Josip Jović“,  23. ožujka 2013., tridesetorici policijskih službenika  iz šest zemalja jugoistočne Europe uručeni su certifikati za uspješno završenu obuku drugog modula pod nazivom „Schengenski sporazum i sustav upravljanja državnom granicom“. Obuka se provodila u sklopu projekta  „Partnership for education– Partnerstvo za regionalnu policijsku obuku“. Na obuci je sudjelovalo trideset policijskih službenika srednje rukovodne razine granične policije iz šest zemalja JI Europe.

Navedeni projekt je započeo11. ožujka 2013. godine. Projektom upravlja  Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvo unutarnjih poslova, a sudjeluju i projekt podržavaju Britansko veleposlanstvo i Program za razvoj Ujedinjenih naroda. Projekt je zamišljen u pet modula koji traju do lipnja ove godine i na kojima će predavači osnažiti kapacitete u regiji za otkrivanje i istraživanje transnacionalnog kriminaliteta, poboljšati razmjenu informacija i iskustava te pokrenuti regionalnu mrežu stručnjaka iz zemalja jugoistočne Europe: Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske, a obrazovat će se policijski službenici srednje i više razine iz spomenutih zemalja. Zajednički su dogovorene sljedeće teme za edukaciju: ispunjenje standarda pristupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju, zakonodavni okvir i promjene s aspekta organiziranog kriminaliteta, korupcije, droga i računalnog kriminaliteta te poslova granične policije, a Policijska je akademija odabrana jer ju je američka strana prepoznala kao edukacijskog lidera s odgovarajućim stručnim i infrastrukturnim kapacitetima.

 U ponedjeljak, 22. ožujka 2013., u sklopu Projekta u Valbandonu započinje treći modul s temom gospodarski i računalni kriminalitet.



Stranica