Provedba prvog tečaja za multiplikatore iz područja „debriefinga” i „screeninga”

Cilj programa je osposobljavanje policijskih službenika granične policije Republike Hrvatske za pravilno obavljanje poslova koji spadaju u operativne faze screeninga i debriefinga

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ u suradnji s Upravom za granicu u vremenskom periodu od 22. do 26. siječnja 2024., organizirala je i provela prvi tečaj za multiplikatore granične policije iz područja „debriefinga” i „screeninga” na nacionalnoj razini.
 
Granična policija se do sada oslanjala na obuke u organizaciji Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex). Koristeći iskustva koja su pripadnici hrvatske granične policije stekli na obukama i tijekom sudjelovanja u zajedničkim operacijama Frontex-a osmišljen je program tečaja za multiplikatore iz područja screenere i debriefere.
 
U smislu nezakonitih migracija, screening je operativna faza postupanja prema državljanima trećih zemalja koji su nezakonito prešli vanjske granice Europske Unije, a definira se kao utvrđivanje pretpostavljenog državljanstva državljana trećih zemalja koji ne posjeduju identifikacijske isprave.
 
S druge strane, debriefing se definira kao dobrovoljni i anonimni obavijesni razgovor sa državljanima trećih zemalja koji su nezakonito ušli u Europsku Uniju kako bi se prikupile korisne informacije vezane za kretanje migranta od mjesta njegovog podrijetla do granica Europske Unije i informacije o planiranim sekundarnim migracijama unutar Europske Unije.
 
Budući da se obje gore navedene operativne faze razlikuju od klasičnog kriminalističkog istraživanja, nastala je potreba za organiziranjem ovakvog specijalističkog tečaja za policijske službenike granične policije.
 
Cilj programa je osposobljavanje što većeg broja službenika granične policije Republike Hrvatske za pravilno obavljanje poslova koji spadaju u operativne faze screeninga i debriefinga, dok su ciljana skupina policijski službenici za nezakonite migracije i policijski službenici za prekogranični kriminalitet. Na prvom tečaju sudjelovalo je ukupno sedamnaest službenika granične policije iz policijskih uprava koje se nalaze na vanjskoj granici Republike Hrvatske te Prihvatnog centra za strance Ježevo.

Nakon odslušanog programa tečaja svi polaznici uspješno su završili ispit znanja, te stekli uvjerenja o statusu screenera i debriefera na nacionalnoj razini.
Program obuke bio je podijeljen na šest tematskih cjelina i to: temeljna prava, operativna migracijska slika, karakteristike ljudskog ponašanja i komunikacije, karakteristike obavijesnog razgovora, načini prikupljanja i obrade podataka i izrada operativnih izvješća. Tematske cjeline bile su usmjerene na specifičnosti u okviru operativnih faza screening-a i debriefing-a. Predavači na ovom treningu bili su Frontexov trener Antonio Vulas (PU Splitsko-dalmatinska), Željka Butković (PU Ličko-senjska), Kristina Duvnjak (Uprava za granicu), Slobodan Marković (Uprava za granicu), Lana Kulenović (Policijska akademija), Marko Viro (PU Splitsko-dalmatinska), Damir Vračan (PU Sisačko-moslavačka), Mijo Rapić (PU Sisačko-moslavačka).

Željko Obrovac nacionalni koordinator za obuku granične policije izjavio je da je ovaj tečaj temelje za daljnje provođenje nacionalnih treninga za screenere i debriefere, te se u ovoj godini planira provođenje daljnjih obuka za ove profile granične policije Republike Hrvatske.
 
Potreba za organiziranjem ovakvih treninga dodatno će biti naglašena usvajanjem nove Europske migracijske politike, u okviru koje se planira usvajanje novih mjera vezanih za kontrolu migracija preko vanjskih granica EU, a u kojem će postupci screening-a i debriefing-a imati veliku važnost izjavio je Antonio Vulas.
 
Voditeljica tečaja Ivana Herceg izjavila je da su iskorištena europska iskustva službenika granične policije koji su sudjelovali na obukama Agencije FRONTEX za izradu nacionalnog programa obuke i organizacijom tečaja. Uspješnom provedbom tečaja granična policija započela je izgradnju treninga i stvaranje baze multiplikatora na nacionalnoj razini, iz područja screeninga i debrifinga.

Pisane vijesti