U Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ održana tribina povodom vojno-redarstvene Operacije Gusar

U sklopu provedbe kurikuluma Domovinskog odgoja stoji i obilježavanje značajnih obljetnica iz Domovinskog rata

U Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ u prostorijama Policijske škole „Josip Jović“ u ponedjeljak 22. siječnja u 19 sati za stotinjak polaznica/ka Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih P19, održana je tribina povodom obilježavanja godišnjice vojno-redarstvene Operacije Gusar, široj javnosti poznatija kao Operacija Maslenica.

Vojna akcija je provedena od 22. do 27. siječnja 1993. godine. Spominje se da je započela 22. siječnja 1993. u 6 sati ujutro i da je završila za 72 sata. Također se spominje početak 6. siječnja 1993. kao vrijeme pripreme.

Gost predavač Ante Šoljić nazočnima je približio okolnosti pod kojima je Hrvatska okupirana. Tadašnja srbijanska imperijalistička politika, osnovala je Republiku Srpsku Krajine na Hrvatskom teritoriju uz podršku JNA.
Iz perspektive aktivnog sudionika objasnio je način pripreme, organizacije i provedbe tada najznačajnije  oslobodilačke operacije Oružanih snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, protiv vojnih snaga Republike Srpske Krajine koje su u zaleđu Zadra do tada držale okupiranim područje koje je prekidalo kopnenu komunikaciju Dalmacije s ostalim područjem pod kontrolom legitimnih vlasti Republike Hrvatske.

Predavanje Šoljića kod nazočnih izazvalo je snažne emocije, gledajući osobu ispred sebe i na fotografijama s Velebita iz 1993. u zimskim uvjetima, i spoznaja kako su se specijalci borili ne samo s neprijateljem već i sa surovom prirodom i s ekstremnim hladnoćama.
Održavanjem ovakvih tribina o Domovinskom ratu uz nazočnost sudionika događaja ima za cilj podignuti svijest, osjećaj pripadnosti i domoljublja kod budućih policajaca.

Gost predavač Ante Šoljić član je Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata nekadašnji ratni zapovjednik Sektora specijalne policije MUP-a RH. Svoju policijsku karijeru započeo je pristupanjem tečaju Prvi hrvatski redarstvenik 5. kolovoza 1990. da bi odmah po završetku temeljne obuke pristupio u ATJ Lučko. U operaciji proboja za Topusko, u kolovozu 1991. je ranjen. Odlikovan brojnim odličjima Republike Hrvatske.

Na početku moderator tribine policijski službenik-nastavnik stručnih predmeta Zdravko Valenta, napomenuo je kako je u Operaciji Maslenica poginulo 127 hrvatskih branitelja i pozvao je prisutne da minutom šutnje odaju počast za poginule branitelje u Operaciji Maslenica, kao i za sve druge poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje.

Uz polaznike/ce na tribini nazočili su i policijski službenici za organizaciju i nadzor rada obrazovne skupine.

Stranica