Obilježeno 70. godina izlaženja časopisa Policija i sigurnost

Naglašeni su važnost suvremene policijske znanosti i njezin doprinos policijskoj praksi te su dodijeljene zahvalnice pojedincima koji su pridonijeli razvoju časopisa

Svečanost u povodu 70 godina izlaženja znanstveno-stručnog časopisa Policija i sigurnost održana je u četvrtak, 21. prosinca, na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ u Zagrebu.
Obljetnica je bila prigoda za zahvalu svima onima koji su marljivo i stručno svojim trudom i savjetima trajno obilježili časopis - autorima, recenzentima, urednicima, lektorima, korektorima, suradnicima grafičarima i svima ostalima koji su na bilo koji način pridonijeli razvoju časopisa Policija i sigurnost u posljednjih 70 godina.

Tako su zahvalnice za doprinos razvoju časopisa primili bivši glavni urednici: dr. sc. Stjepan Gluščić, Marijan Šuperina i dr. sc. Zvonimir Dujmović; bivši i sadašnji članovi uredništva, voditelji službe za nakladničku djelatnost kao i bivši načelnici Policijske akademije koji su predstavljali nakladnika.

Priznanja su dodijeljena i autorima najviše preuzetih radova na Hrčku, portalu hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa. Riječ je o stručnom radu Testiranje motoričko-funkcionalnih sposobnosti kandidata i kandidatkinja za primanje u Policijsku školu "Josip Jović" iz 2015. autora Zdenka Behina i Nevena Mikeca koji je zabilježio 34.358 preuzimanja na Hrčku. Kada govorimo o citiranosti prema Google Scholaru, prvo mjesto zauzeo je rad autora Gordana Mršića i Saše Žugaja iz 2007. godine Analiza GSR čestica upotrebom elektronskog mikroskopa (SEM/EDX) te rad  iz 2019. autora Elizabete Ivičević Karas, Zorana Burića i Hrvoja Filipovića Prva iskustva policijskih službenika u provođenju pojedinačne procjene žrtava kaznenih djela.

Na svečanosti su bili državna tajnica MUP-a Terezija Gras, vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, zamjenici glavnog ravnatelja policije Damir Barić i Jozo Šuker, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Željko Prša, pomoćnik glavnog ravnatelja policije Miljenko Radnić, načelnik Policijske akademije ,,Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić i njegova zamjenica Mirjana Abramović, voditelji Službi na Akademiji, mnogi drugi rukovoditelji u MUP-u, bivši članovi uredništva, bivši načelnici Policijske akademije, česti autori te recenzenti Policije i sigurnosti i ostali uvaženi gosti.

Zamjenik Damir Barić je naglasio kako nema mnogo znanstvenih časopisa koji se mogu pohvaliti tako dugom tradicijom izlaženja te da je Policija i sigurnost postala prepoznatljiv brend u znanstvenom izdavaštvu. Čestitao je svim bivšim i sadašnjim članovima uredništva te dao poticaj za daljnji razvoj publikacije.

Na panelu trojica glavnih urednika izdanja istaknuli su važnost suvremene policijske znanosti i njezin doprinos policijskoj praksi. Bivši glavni urednici dr. sc. Zvonimir Dujmović i dr. sc. Stjepan Gluščić prisjetili su se kako su s uredništvom aplicirali u pojedine bibliografske baze, dok je sadašnji glavni urednik izv. prof. dr. sc. Željko Karas otkrio kako je časopis ušao u predselekciju za prestižnu bazu Scopus.

Policijska klapa Sveti Mihovil na svečanosti je izvela dvije skladbe - Diči se zemljo i Kada je trebalo.

O časopisu Policija i sigurnost

Časopis Policija i sigurnost izlazi kao tromjesečnik - četiri broja godišnje, neprekidno od 1953. godine.

Naslijedio je časopis koji je od 1953. do 1991. izlazio pod naslovom Priručnik za stručno obrazovanje radnika organa unutrašnjih poslova. U tome razdoblju časopis se razvio u respektabilan stručni i znanstveni prijenosnik informacija strukovnoj, ali i široj zajednici. Tijekom 31 godinu izlaženja časopisa u ovom obliku (1992. - 2023.) objavljeno je 150 brojeva, a dosad je publicirano više od 2100 radova. Od 2007. dostupan je na mrežnim stranicama Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik", a od 2012. i na Hrčku.

Policija i sigurnost objavljuje recenzirane znanstvene i stručne radove iz područja policije i policijske znanosti, kriminalistike, kaznenog, materijalnog, procesnog i izvršnog prava, međunarodnoga javnog i kaznenog prava, nacionalne sigurnosti i kriminologije, penologije, viktimologije, sudske medicine, forenzične psihologije i psihoterapije, kao i srodnih grana (npr. povijest policije, forenzična antropologija, kriminalistička statistika i sl.).
 
Jedinstveni je časopis Ministarstva unutarnjih poslova u kojem se tijekom dugogodišnje povijesti objavljuju mnoge teme vezane za rad ministarstva i policije s  primarnim ciljem da se policijskim službenicima pruži praktična i stručna pomoć u rješavanju zadaća, no obrađivano je niz tema namijenjenih široj javnosti.

Riječ je o izdanju uvrštenom u bibliografsku bazu podataka Ulrich's Periodicals Directory i Elektronische Zeitschriftenbibliothek/Electronic Journals Library, a 2017. indeksirano je u Web of Science Core Collection, u citatnom indeksu Emerging Sources Citation Index (ESCI), što također svjedoči o njegovoj neporecivoj kvaliteti i korisnosti. Od 2023. svi članci imaju DOI (Digital Object Identifier) broj što će zasigurno povećati njihovu citiranost.https://hrcak.srce.hr/polsig



Stranica