Započeo drugi modul projekta „Partnership for education – Partnerstvo za regionalnu policijsku obuku“

U sklopu projekta „Partnership for education – Partnerstvo za regionalnu policijsku obuku“ u srednjoj Policijskoj školi „Josip Jović“ započeo je drugi modul pod nazivom „Schengenski sporazum i sustav upravljanja državnom granicom“

 Foto: MUP

U sklopu projekta „Partnership for education – Partnerstvo za regionalnu policijsku obuku“ u  srednjoj Policijskoj školi „Josip Jović“,  18. ožujka 2013.,  započeo je drugi modul pod nazivom  „Schengenski sporazum i sustav upravljanja državnom granicom“. Na obuci će do 22. ožujka 2013.  sudjelovati  30 policijskih službenika srednje rukovodne razine granične policije iz šest zemalja JI Europe.

Podsjetimo, spomenuti projekt je započeo 11. ožujka 2013. godine. Projektom upravlja  Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvo unutarnjih poslova, a sudjeluju i projekt podržavaju Britansko veleposlanstvo i Program za razvoj Ujedinjenih naroda. Cilj Projekta je osnažiti kapacitete u regiji za otkrivanje i istraživanje transnacionalnog kriminaliteta, poboljšati razmjenu informacija i iskustava te pokrenuti regionalnu mrežu stručnjaka iz zemalja jugoistočne Europe.

Orlando Velasquez, ispred Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u RH, pozdravio je i  zaželio dobrodošlicu polaznicima ovog jedinstvenog  programa obuke koji se provodi u partnerskom odnosu s RH. Dodao je da je ovo drugi po redu modul Projekta  „Partnership for education“, koji se odnosi na pitanja državne granice i schengenski sporazum, o čemu će tijekom petodnevne obuke polaznicima  govoriti stručnjaci iz RH.

Načelnik Policijske akademije Želimir Radmilović  u uvodnom govoru je  izrazio uvjerenje da će zajednički napor polaznika i organizatora ovog projekta uroditi plodom i doprinijeti ostvarenju ciljeva samog Projekta, kao i  drugog po redu modula kojemu je tema  Schengenski sporazum i sustav upravljanja državnom granicom. Cilj modula je da se zemlje iz regije upoznaju s novim  režimom nadzora državne granice u schengenskim  okvirima te da se  harmoniziraju postojeći pristupi organizaciji i upravljanju procesima vezanim,  uz danas, nacionalne,  a u budućnosti vanjske granice EU-a, kazao je Radmilović.  Drugi cilj je, istaknuo je,  univerzalan za sve module i ovaj Projekt u cijelosti, a to je ustanovljavanje nužnih konekcija između policija zemalja u regiji i usporedivih agencija,  pa i relevantnih pojedinaca, stručnih osoba za tematiku iz Projekta,  kao preduvjet zajedničkog odgovora na izazove organiziranog i međunarodnog kriminaliteta.



Stranica