O toleranciji i nenasilju sa zagrebačkim gimnazijalcima

Učenice i učenici Policijske škole „Josip Jović“ održali su edukaciju na temu ravnopravnosti spolova i borbe protiv nasilja nad ženama

U Policijskoj školi „Josip Jović“ susreli su se junior ambasadori Škola ambasadora Europskog parlamenta iz II. gimnazije, Gornjogradske gimnazije, Gimnazije Sesvete te Policijske škole. Učenici su sa svojim mentoricama imali razne aktivnosti u povodu Međunarodnog dana tolerancije koji se obilježava 16. studenoga, kao i nadolazećeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Učenice Dora Mijatović i Iva Lucić iz Policijske škole „Josip Jović“ te Matej Vuksan, učenik Gimnazije Sesvete, uprizorili su situaciju nasilja u mladenačkoj vezi u koju je uključeno i nerazumijevanje vršnjaka. Uz to, učenik Zvonko Jurić pripremio je kviz Kahoot! o poznavanju prava žena. Sudjelovalo je deset ekipa sastavljenih od učenika svih četiriju škola, a na posljednjem se pitanju odlučivalo o pobjedniku. U natjecateljskom ozračju ipak se osjetio duh zajedništva među ekipama sastavljenim od djevojaka i mladića iz različitih škola koji su se tako i povezali.

Učenice i učenici Policijske škole „Josip Jović“ održali su kraću edukaciju na temu ravnopravnosti spolova i borbe protiv nasilja nad ženama, o čemu i inače uče na nastavi. Učenice i učenici četiriju škola zaključili su da svaki govor mržnje i nasilja počiva na netoleranciji i diskriminaciji te da se protiv toga može i mora boriti svatko od nas svakoga dana. Drugim riječima, prihvaćanje različitosti i drukčijih od nas nužno je za zajednički život.

Neki od učenika zagrebačkih gimnazija iznijeli su svoje mišljenje: „Bilo je super, sve su odlično organizirali. Predstava je bila top. Tema je bila dobra jer nas je podsjetila na neke stvari koje često zaboravljamo. Kviz je bio dobar uvod u raspravu. Domaćini koji su nas proveli kompleksom bili su dragi i pristupačni. Sve u svemu, bilo je osvježavajuće upoznati nove ljude i dobiti uvid u život budućih policajki i policajaca“; „“Bilo je zanimljivo, zabavili smo se i uz kviz upoznali učenike iz drugih škola, poslušali prezentaciju o važnoj temi te razgledali Policijsku školu… Svakako bih opet sudjelovala“; „Bilo je zabavno, a tema je bila lijepo predstavljena. Predstava je super odglumljena, a na kraju je bilo lijepo podružiti se s kolegama iz drugih škola.“

Pisane vijesti