Završen prvi modul u sklopu projekta „Partnership for education– Partnerstvo za regionalnu policijsku obuku“

U Srednjoj Policijskoj školi „Josip Jović“, tridesetorici policijskih službenika iz sedam zemalja JI Europe, uručeni su certifikati za uspješno završenu obuku prvog modula

Foto: MUP

U Srednjoj Policijskoj školi „Josip Jović“,  15. ožujka 2013. godine, tridesetorici policijskih službenika iz sedam zemalja Jugoistočne Europe uručeni su certifikati za uspješno završenu obuku prvog modula pod nazivom „ Proces pristupanja EU i strateško upravljanje“,  u sklopu projekta  „Partnership for education– Partnerstvo za regionalnu policijsku obuku“.

Započeo je 11. ožujka 2013. godine. Projektom upravlja  Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvo unutarnjih poslova, a sudjeluju i projekt podržavaju Britansko veleposlanstvo i Program za razvoj Ujedinjenih naroda.

Projekt je zamišljen u pet modula koji traju do lipnja ove godine i na kojima će predavači osnažiti kapacitete u regiji za otkrivanje i istraživanje transnacionalnog kriminaliteta, poboljšati razmjenu informacija i iskustava te pokrenuti regionalnu mrežu stručnjaka iz zemalja jugoistočne Europe: Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske, a obrazovat će se policijski službenici srednje i više razine iz spomenutih zemalja. Zajednički su dogovorene sljedeće teme za edukaciju: ispunjenje standarda pristupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju, zakonodavni okvir i promjene s aspekta organiziranog kriminaliteta, korupcije, droga i računalnog kriminaliteta te poslova granične policije, a Policijska je akademija odabrana jer ju je američka strana prepoznala kao edukacijskog lidera s odgovarajućim stručnim i infrastrukturnim kapacitetima.

U ponedjeljak, 18. ožujka, u sklopu Projekta,  započinje drugi modul pod nazivom „Schengenski sporazum i sustav upravljanja državnom granicom“.



Stranica