Partnership for Education Međunarodni trendovi kriminaliteta droga

Fentanil – gorući američki problem koji odnosi preko 100 000 života godišnje pojavljuje se na europskom narko tržištu

Protekli tjedan, od 11. do 15. rujna 2023. godine održan je 3. ovogodišnji modul projekta Partnership for Education, na temu međunarodnih trendova kriminaliteta droga.

Predavači su bili predstavnici DEA-e (Drug Enforcement Administration)  – koja problemu kriminaliteta droga pristupa globalno, odnosno putem više od 90 ureda u 69 zemalja svijeta, u kojima surađuju s nacionalnim institucijama za provedbu zakona.

Agenti DEA-e svoja su znanja i iskustva podijelili s policijskim službenicima i državnim odvjetnicima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, upozoravajući na trenutne i nadolazeće trendove kriminaliteta droga – od pojave novih vrsta droga (npr. Fentanila u Europi), prikrivanje droga prilikom njihovog krijumčarenja (npr. prikriveni kokain u hrani za stoku, pulpi voća, ugljenu i sl.), trgovanja kemijskim tvarima za proizvodnju droge, trgovanja drogom putem Dark weba, pranja novca od kriminaliteta droga, laboratorija za proizvodnju sintetskih droga u Europi ili pak za “vraćanje“ droga prikrivenih za potrebe krijumčarenja, u prvotnu/izvornu formulu).

Samo prošle godine u SAD-u je od predoziranja fentalnilom umrlo 120 000 ljudi (drugi najučestaliji razlog smrti u SAD nakon prirodne smrti). U Europi su još uvijek prevalentne droge marihuana, amfitamin, kokain i heroin, ali zapljene posljednjih godina, predoziranja i provedena istraživanja upozoravaju da je fentanil u Europi (Estonija, Bugarska, Slovačka, Rumunjska), ali da je njegova uporaba još uvijek “geografski lokalizirana“ dok je zlouporaba fentanila u SAD poprimila je razmjere pošasti.

Nastavak operativne i edukativne suradnja europske policije i pravosuđa s američkim partnerskim institucijama, prvenstveno DEA-om, može spriječiti isti scenarij u Europi.

Pisane vijesti