Policijska akademija domaćin Frontexovih godišnjih obuka stalnih snaga kategorije 1

Kroz održavanje profilnih obuka pokazuje se važnost zajednička suradnja i timski rad članica Europske unije

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ odabrana je za domaćina i organizatora dvije iteracije u kolovozu za godišnje usavršavanje i testiranje pripadnika stalnih snaga kategorije 1 pod nazivom „Annual training on the Use of Force for the statutory staff of the Standing Corps Cat 1“. Prva vježba održana je prošlog tjedna, dok je druga započela jučer 7. kolovoza i traje do kraja ovog tjedna.

Tijekom petodnevne obuke polaznicima se testira tjelesna spremnost, rukovanje vatrenim oružjem, te se obučavaju i testiraju za korištenje prve pomoći.

Prvi dan obuke započeo je testiranjem fizičke spremnosti polaznika. Naredna tri dana obuka se nastavlja obukom i testiranjem polaznika po grupama. Polaznici prolaze obuku rukovanja vatrenim oružjem, pravila kretanja kao i stavove vezane za uporabu vatrenog oružja, zatim taktike uporabe sredstava prisile i pregled osoba, vozila i prostorija, kao i korištenje prve pomoći u situacijama teških ozljeda te pružanje pomoći kod manjih ozljeđivanja koje nisu opasne po život. Posljednji dan provodit će se vrednovanje kroz simulacijske vježbe, u kojima polaznici demonstriraju primjenu znanja i vještina u realnim situacijama.

Cilj obuke je osvijestiti polaznike o različitim izazovima na terenu i mogućim složenim situacijama s kojima se susreću tijekom obavljanja redovitih poslova, sljedeći načela zakonitosti i proporcionalnosti, kao i mjere opreza uz poštivanje zakonskih propisa, operativnih planova i ljudskih prava, a to je najbolja priprema kako bi odlučno, adekvatno i profesionalno reagirali.

Prilikom otvorenja ovotjedne druge obuke zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović naglasila je da se ovakvim tečajevima jača partnerska suradnja Policijske akademije i Frontexa, suradnja svih trenera i predavača zemalja članica, kao i timski rad među polaznicima. Ovakve obuke prilika su za razmjenu iskustava i jačanje kompetencija, što osigurava spremnije suočavanje s izazovima koji su nam svakodnevica proteklih godina, a jedino timski rad i suradnja mogu nas učiniti otpornijima na buduće krize.

Europska agencija za graničnu i obalnu stražu - Frontex na ovaj je način pokazala da je Policijska akademija pouzdan partner koji je sposoban organizirati i provesti zahtjevne obuke pripadnika granične policije zemalja članica Europske unije.

Stranica