Seminar: „Schengenski informacijski sustav - S.I.Re.N.E“

Na Policijskoj akademiji održava se od 13. do 15. rujna seminar na temu: „Schengenski informacijski sustav - S.I.Re.N.E“, u sklopu projekta ILECUS. Seminar je danas svečano otvorio glavni ravnatelj policije Oliver Grbić.

 Foto: MUP

Na Policijskoj akademiji održava se seminar na temu „Schengenski informacijski sustav - S.I.Re.N.E“, u sklopu projekta ILECUS, koji će trajati od 13. do 15. rujna 2010. Seminar je 13. rujna svečano otvorio glavni ravnatelj policije Oliver Grbić. Pozdravivši uvažene predavače: gospođu Sonju Božič – voditeljicu nacionalnog S.I.Re.N.E. ureda Slovenije, gospodina Dušana Kerina – načelnika Sektora za međunarodnu policijsku suradnju MUP-a Slovenije i  gospodina Joachima Huberta – predstavnika austrijske policije i člana projektnog tima ILECUS – Austrija, te sudionike seminara -  predstavnike Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, DORH-a, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva financija, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Agencije za zaštitu osobnih podataka i Sigurnosno-obavještajne agencije, kolegice i kolege iz MUP-a, ravnatelj Grbić je kazao:

-  Raduje me što će i projekt ILECUS, kao i u budućnosti Ured S.I.Re.N.E., značajno doprinijeti jačanju i daljnjem unaprjeđenju međuagencijske suradnje, čiji zajednički cilj je sveobuhvatna borba protiv najsloženijih oblika kriminaliteta. Naime, sam Ured S.I.Re.N.E. omogućit će učinkovitu razmjenu podataka iz raspoloživih baza u vezi s potragama za osobama, predmetima i vozilima unutar schengenskog prostora. Dostupnošću tih podataka i njihovom razmjenom među svim sudionicima tog procesa, stvorit će se uvjeti za čvršću i koordiniraniju suradnju, neophodnu za postizanje uspjeha u našoj zajedničkoj zahtjevnoj zadaći.

Svjesni smo da integracijski procesi i put Republike Hrvatske prema članstvu u Europskoj Uniji iziskuje brojne reforme i prilagodbe svih čimbenika našeg društva, pa stoga i hrvatske policije. U tom kontekstu, uspostava nacionalnog S.I.Re.N.E. ureda jedna je od aktivnosti Republike Hrvatske u ispunjavanju obveza predviđenih pravnom stečevinom Europske Unije. Posebno nas veseli napredak postignut na tom putu.

Naime, sama inicijativa pokrenuta je u sklopu PHARE projekta 2006, kada je u studenom 2008. g. između Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske Unije i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Italije, potpisan Twining light ugovor „Priprema za uspostavu S.I.Re.N.E. ureda“.

Uz pomoć tog projekta, u suradnji s talijanskim partnerima izradili smo prijedlog zakonodavnog okvira i kadrovskog funkcioniranja Ureda, dok se sama pravna osnova funkcioniranja nalazi u Schengenskim provedbenim sporazumima.

U cilju ispunjavanja obveza iz pristupnog procesa Europskoj Uniji, ostvareni su odlučujući koraci i značajno unaprijeđeni mnogi radni procesi unutar hrvatske policije.

Želio bih istaknuti ovom prilikom, kako će se uspostavom Ureda S.I.Re.N.E dodatno osnažiti postojeći kapaciteti Ravnateljstva policije te uspostaviti jedinstvena hrvatska kontakt točka za policijsku suradnju unutar europskog prostora.

Naglasio bih i činjenicu da je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 17. ožujka 2010. prihvatila Schengenski akcijski plan za 2010. godinu, kojim se definiraju zakonodavne i institucionalne mjere za osnivanje S.I.Re.N.E. ureda, što, između ostalog, uključuje i ustrojavanje Ureda pri Ravnateljstvu policije, odnosno Odjelu za međunarodnu policijsku suradnju do kraja 2010. godine. Time su stvoreni svi okviri za funkcioniranje Ureda S.I.Re.N.E te je predviđeno sistematiziranje 25 radnih mjesta koja bi se popunjavala postupno od 2010. godine do pristupanja Republike Hrvatske Schengenu. Raduje me što buduća uspostava Ureda S.I.Re.N.E. predstavlja najočitiji ključni pomak u unaprjeđenju međuagencijske suradnje, a time i doprinos u borbi protiv najsloženijih oblika kriminaliteta.

Svakako bih naglasio da smo s obukom prve skupine budućih djelatnika S.I.Re.N.E. ureda započeli već u srpnju ove godine, kada je organiziran posjet nacionalnom S.I.Re.N.E. uredu Republike Slovenije, a do kraja godine predviđa se i posjet nacionalnom S.I.Re.N.E. uredu SR Njemačke.

Na kraju svog govora ravnatelj Grbić je izrazio uvjerenje kako će se svrsishodnost ovog seminara potvrditi kroz izuzetno kvalitetna predavanja koja će biti korisna ne samo za buduće djelatnike nacionalnog S.I.Re.N.E. ureda, nego i za ostale policijske službenike MUP-a, kao i sve vanjske korisnike.

Uz predstavnike tijela državne uprave, na seminaru u sklopu MUP-a sudjeluju predstavnici Uprave za europske integracije i međunarodne odnose, Uprave za granicu, Uprave policije, Uprave kriminalističke policije, Uprave za razvoj, opremanje i potporu te Uprave za upravne i inspekcijske poslove.

Ciljevi seminara su: osnovno razumijevanje Schengenskog Informacijskog sustava i SIRENE ureda: identificiranje relevantnih službi i njihovih uloga; identificiranje relevantnih procesa unutar SIS-a i među SIRENE uredima te izlaganje koncepta SIRENE ureda u Republici Makedoniji.



Stranica