Izašao novi broj časopisa „Policija i sigurnost“

Novost je da od ovog broja svi članci ima svoj DOI (Digital Object Identifier) broj što će povećati citiranost članaka

Iz tiska je ovog tjedna izašao prvi broj ove godine (1/2023) časopisa „Policija i sigurnost“, koji uz članke na hrvatskom jeziku, donosi i dva pregledna znanstvena rada na engleskom jeziku.

Tako su hrvatski autori Ivana Radić, Robert Idlbek i Nikolaj Lazić obradili aktualnu temu o hrvatskoj policiji u digitalnom prostoru u kojem donose prijedlog modela za komunikaciju s javnošću putem društvenih mreža.

Autor iz Irana Seyyed Mohammad Sadat Hoseini prikazao je korištenje policijskog sustava upozoravanja za otklanjanje pogrešaka u inteligentnim sustavima otkrivanja prekršaja.

O tzv. „Slučaju franak“ pišu Domagoja Buljan Barbača i Damir Piplica kojeg opisuju kao poslovnu prijevaru ugrozi egzistencijalne sigurnosti građana Republike Hrvatske.

Grupa autora Zrinka Puharić, Ivana Meter, Filip Puharić i Damir Lauš istražili su ovisnost o internetu među srednjoškolcima s područja Virovitice te se pitaju jesmo li u opasnosti?

Analizu legislative sustava domovinske sigurnosti i sigurnosno-obavještajnog sustava Republike Hrvatske donose Dijana Gracin i Joško Badžim u stručnom radu gdje objašnjavanju ta dva sustava i stavljaju ih u međusobne odnose.

Autorice iz Policijske uprave istarske Sanja Delač Fabris i Alica Rosić-Jakupović analizirale su ugroženost turističkih objekata u usporedbi s kaznenim djelima spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta te donose preporuke turističkim kućama i policijskim službenicima.

Davor Štrk i Ivan Arbutina s Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti analizirali su način primjene raspršivača s nadražujućom tvari kao sredstvo prisile u kojem između ostalog, opisuju i tehnike rukovanja.

Od ovog broja svi članci imaju i DOI (Digital Object Identifier) broj koji predstavlja digitalni identifikator objekata što je omogućeno učlanjenjem Ministarstva unutarnjih poslova kao nakladnika u Crossref posredništvom Hrvatskog ureda za DOI.  

Očekujemo da će učlanjenje u Crossref i DOI broj povećati citiranost časopisa koji je uvršten u bibliografsku bazu podataka Ulrich's Periodicals Directory i Elektronische Zeitschriftenbibliothek/Electronic Journals Library, a 2017. godine indeksiran je u Web of Science Core Collection, u citatnom indeksu Emerging Sources Citation Index (ESCI).

Časopis "Policija i sigurnost" izlazi kao tromjesečnik - četiri broja godišnje, neprekidno od 1953. godine.

Godišnja pretplata na časopis za fizičke osobe iznosi 16,00 eura, a za pravne osobe 32,00 eura. Više o pretplati saznajte ovdje.

Stranica