Nastavak provedbe pilot projekta "Domovinski rat - Josip Jović"

U Rakitju u Ustanovi "Spomen domu Tigrova" provodi se pilot projekt "Domovinski rat - Josip Jović"

U bazi „Rakitje“ od 3. svibnja 2023. počela je cjelodnevna terenska nastava u sklopu provedbe pilot-projekta „Domovinski rat - Josip Jović“ za polaznike Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka.
 
Polaznici su zajedno s domaćinima, članovima Udruge TIGAR 90/91 Rakitje prvo zapalili svijeću kod spomen-ploče Tigrova te se nakon toga uputili na mjesto gdje je 1990. prvi put ustrojena postrojba „Prvih hrvatskih redarstvenika“ u kojoj je bio i Josip Jović.
 
U „Spomen domu Tigrova“ članovi predsjedništva Udruge TIGAR 90/91 Rakitje, uz prezentaciju u PowerPointu i prikazivanjem filma o Tigrovima, polaznike su upoznali s prvim hrvatskim redarstvenicima, ulogom policije u Domovinskom ratu i stvaranjem hrvatske vojske radi jačanja osjećaja pripadnosti i domoljublja kod budućih policajaca.
 
U predavanjima su  sudjelovali članovi predsjedništva Udruge TIGAR 90/91 Rakitje, sudionici vremena: general zbora Josip Lucić, brigadni general Darko Rukavina, brigadni general Zdravko Andabak, stožerni brigadir Petar Bajan - predsjednik Udruge, pukovnik Nikola Županić i tajnik Udruge Ivan Bošnjak koji su iznijeli osobna sjećanja iz razdoblja stvaranja hrvatskih Oružanih snaga.
 
Stožerni brigadir Petar Bajan prisjetio se ratnih dana provedenih s Josipom Jovićem, netom prije njegove pogibije.
 
Ravnatelj Ustanove za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“ Ervin Škacan predstavio je sekcije i radionice koje se provode u „Spomen domu Tigrova“ (streličarstvo, slikarstvo, biciklizam, boćanje i razne druge društvene igre) te su polaznici nakon predavanja, prema vlastitom odabiru i sklonostima, sudjelovali u aktivnostima s voditeljima radionica i ostalim članovima Udruge.
 
Uz voditelja pilot-projekta Zdravka Valentu, s polaznicima su bili i policijski službenici - suradnici za organizaciju i nadzor rada obrazovnih skupina Zdravko Koluder i Damir Stolnik.
 
Terenskoj nastavi također je prisustvovao Mario Bošnjak, načelnik Policijske škole „Josip Jović“, koji je izrazio zadovoljstvo zbog uspješnog provođenja pilot projekta.
 

Pisane vijesti