Frontexova radionica nastavničkih vještina

Troje predstavnika MUP-a RH sudjelovalo na radionici Training Delivery Skills for Standing Corps Cat 1 u Varšavi

Od 24. do 27. travnja 2023. godine Agencija za europsku obalnu i graničnu stražu (Frontex) organizirala je u Varšavi radionicu Training Delivery Skills for Standing Corps Cat 1, u kojoj su polaznici usavršavali vještine organiziranja i provođenja nastave za potrebe Frontexovih obuka stalnih snaga kategorije 1.

Osam trenera vodilo je 16 polaznika kroz niz praktičnih vježbi tijekom kojih su osvješćivali ključne nastavničke vještine, uočavali vlastite jače i slabije strane te kroz kontinuirane povratne informacije i trenera i kolega polaznika učili kako poboljšati svoj rad u nastavi.

Program je uključivao zadatke poput petominutne i desetominutne prezentacije, trominutne demonstracije ili vođenja desetominutne grupne rasprave, koje su polaznici morali unaprijed pripremiti te provesti vodeći se ključnim kriterijima: komunikacijom, facilitiranjem učenja te upravljanjem vremenom i skupinom. Osim tih zadataka, polaznici su također uz pomoć zadanih kriterija učili kako pružiti konstruktivnu povratnu informaciju te ocijeniti izvedbu svojih kolega.

„Cilj nam je ujednačiti vaše nastavničke vještine i osigurati da svim našim obukama polaznici budu u središtu“, rekla je na otvorenju voditeljica obuke Amalia Nitu.

Sve naučeno tijekom tjedna polaznici su pokazali u ispitu koji se sastojao od dvije završne vježbe: 15-minutne interaktivne prezentacije te povratne informacije i pisane, obrazložene ocjene izvedbe dvoje svojih kolega. Program usto predviđa i izvješće polaznika s osvrtom na vlastite nastavničke vještine, koje imaju zadatak predati tijekom iduća dva tjedna.

Uz polaznike iz Poljske, Finske, Estonije, Rumunjske, Grčke, Italije i Portugala, u radionici je sudjelovalo i troje polaznika iz Hrvatske, Milena Žuljević iz Uprave za granicu te Jakov Šušnjara i Ksenija Vujčić s Policijske akademije.

Ovaj vrlo intenzivan trening preduvjet je kvalitetnoj provedbi Frontexovih programa obuke za stalne snage, no polaznici će stečena iskustva i vještine svakako uključiti i u nacionalne programe te time doprinijeti policijskom obrazovanju u cjelini.

Pisane vijesti