Specijalistički tečaj vodiča službenih pasa za zaštitu državne granice

Ovo je drugi po redu specijalistički tečaj u 2023. godini, gdje će biti školovano ukupno 18 vodiča i službenih pasa.

U petak 28. travnja u Policijskoj akademiji “Prvi hrvatski redarstvenik”, u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, završio je specijalistički tečaj vodiča službenih pasa za zaštitu državne granice za potrebe granične policije.

Ovi službeni psi dio su planirane aktivnosti nabave i školovanja vodiča i službenih pasa, financirane kroz sredstva Europske unije u okviru Fonda za unutarnju sigurnost (ISF) - instrument za financijsku potporu u području vanjskih granica i viza, projektom "Nabava pasa i vozila za prijevoz pasa za potrebe zaštite vanjske granice EU”, dok ukupan iznos za nabavu 18 službenih pasa iznosi 54 tisuće eura.

Ulaskom u Schengenski prostor Republika Hrvatska obvezala se implementirati Schengenska pravila te zadovoljiti preporuku EU koja zahtijeva pojačanu potporu kontroli na vanjskim kopnenim graničnim prijelazima. Strateški cilj je povećanje broja školovanih pasa za detekciju tvari, zaštitu državne granice i pasa za graničnu kontrolu.

Školovanje je uspješno završilo pet službenih pasa za zaštitu državne granice koji su sa svojim vodičima raspoređeni na rad u policijske uprave, dok se u Centru trenutno školuje još 13 vodiča i pasa za potrebe granične policije, čiji je završetak školovanja predviđen do mjeseca srpnja ove godine.

Uvjerenja o završenom specijalističkom tečaju vodičima službenih pasa te uvjerenja za rad njihovim službenim psima uručio je načelnik Policijske akademije “Prvi hrvatski redarstvenik”, Josip Ćelić koji je čestitao polaznicima tečaja i poželio puno uspjeha u daljnjem profesionalnom radu.

Voditelj Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, Miroslav Puž čestitao je polaznicima, ali i njihovim instruktorima na ostvarenom rezultatu, na profesionalnosti i ispunjenju svih obaveza plana i programa tečaja, te pohvalio polaznike za izraziti trud i zalaganje tijekom cjelokupnog trajanja tečaja.

Pisane vijesti