Održana svečana prisega 8. naraštaja

Oštro zimsko sunce danas, 16. siječnja, obasjavalo je 870 mladih lica koja su ponosno stajala pred okupljenim obiteljima, prijateljima i bračnim drugovima koji su svojim dolaskom uveličali dan prisege novog, 8., naraštaja polaznika Programa obrazovanja odraslih za zanimanje policajac.

Oštro zimsko sunce danas, 16. siječnja,  obasjavalo je 870 mladih lica koja su ponosno stajala pred okupljenim obiteljima, prijateljima i bračnim drugovima koji su svojim dolaskom uveličali dan prisege novog, 8., naraštaja polaznika Programa obrazovanja odraslih za zanimanje policajac. Svečanom prisegom, kojom je ceremonija završila, ovaj program uspješno je završilo 177 policajki  i 693 policajaca koji će biti raspoređeni  po svim policijskim upravama.

Nakon prijavka i pregleda postroja polaznika i njihovih odgajatelja od strane ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića svim okupljenima, uz tople riječi pozdrava, obratio se vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja policije Dražen vitez. U svom obraćanju polaznicima istaknuo je:“ Od vas očekujem da budete istinska pomoć građanima i da svojim autoritetom budete jamac njihove sigurnosti i zaštite. Vaš uspjeh u policijskom radu ovisit će o povjerenju kojeg uživamo kod građana, jer samo za njih i zajedno s njima možemo u potpunosti ispuniti našu ulogu u društvu. Želim da osvijestite kako svako narušavanje ugleda službe umanjuje sve ono dobro što je hrvatska policija postigla do danas.“

Posebnu notu ovom svečanom događaju dao je dolazak Marije Jović, majke Josipa Jovića, prvog poginulog hrvatskog redarstvenika čije ime nosi Srednja policijska škola.  Ministar unutarnjih poslova na početku svog obraćanja okupljenima pozdravio je majku Josipa Jovića istaknuvši:“ Pokazala je svima kako se poštuje Domovina kada se odazvala svakom pozivu. Ovdje će se promijeniti ministri. Neki će drugi stajati na ovim mjestima, neki će drugi čestitati tim generacijama, ali g. Marija se odazvala svakom pozivu ne gledajući tko je zove, zato što njoj nije bilo bitno tko je ministar. Dala je sina za Hrvatsku, poštovala je tu Hrvatsku i to je ono što ja od Vas tražim.“

Okupljenima se obratio i načelnik Policijske akademije Zoran Ničeno koji je čestitao polaznicima na uspješno završenom školovanju. Istaknuo je kako su im tijekom školovanja prenesena teoretska i praktična znanja nužna za obavljanje policijskog posla, primjenom potpuno novog programa obrazovanja koji je više usmjeren na praktičan rad i standardiziranu primjenu policijskih poslova i ovlasti. Također je istaknuo zavidne rezultate polaznika tijekom školovanja, posebice uspješnost u izvanškolskim aktivnostima kroz sudjelovanje u policijskom zboru i orkestru. Na taj su način svojim djelovanjem promicali ulogu policije u javnosti.

Kao i kod prijašnjih naraštaja, nagrađeni su najbolji polaznici kojih je ove godine bilo petero. To su: Antonela Pavičić, Monika Šverer, Ivan Kurobasa, Niki Barišić i Juraj Štiglić. Nagrađeni su samostalnim odabirom policijske uprave u kojoj žele raditi te prigodnim darovima koje im je uručio ministar Ostojić.

U svom obraćanju polaznicima ministar Ostojić posebno je istaknuo:“ Ne poštujte ministre, poštujte zakone Republike Hrvatske. Ne postupajte po zapovijedima ministara, nego radite po zakonima Republike Hrvatske.“

Tradicionalnim bacanjem kapa u zrak označen je kraj ove svečanosti, ali i školovanja ovih mladih ljudi. Sada ih čeka zahtjevan i težak posao u kojem im želimo puno sreće.

Nakon svečanog dijela programa u prostorijama Visoke policijske škole održan je radni sastanak ministra unutarnjih poslova sa Kolegijem Ravnateljstva policije i načelnicima policijskih uprava.



Stranica